Tako kot v starih časih: renstana jetra

Odpri galerijo
A+ A-
Več imen ima lahko ta jed, saj ji rečemo pražena, tenstana ali renstana jetra. Preprosto in poceni pripravljena hrana, ki je bila včasih pogosto na mizi.
Mi smo knjigo, polno starih receptov in (že skoraj) pozabljenih jedi odnesli na obrobje Kranja, kjer smo s kuharsko ekipo Gostilne Krištof izbrali tudi recept, ki vam ga tokrat predstavljamo. Še druga ideja iz knjige, ki jo je na našo prošnjo poustvaril in sodobnemu času prilagodil kranjski chef Uroš Gorjanc, pa je tista za imenitno krompirjevo juho.
Renstana jetra
Za 4 osebe.
- 500 g telečjih jetrc, očiščenih in zrezanih na drobno
- 1–2 žlici masti
- 2–3 večje čebule
- žlička moke
- poper, sol
Priprava
Na maščobi počasi in med nenehnim mešanjem prepražimo čebulo, narezano na tanke lističe. Ne solimo! Ko je čebula prepražena, dodamo narezana jetra in poper, vse skupaj posujemo z moko ter med mešanjem prepražimo. Solimo na koncu.
O knjigi: »Ko smo se odločili za natis, je bilo treba recepte prepisati. Moj bratranec Jani je fotograf, in tako je fotografiral rokopisne strani, ki smo jih vključili v knjigo. Mojstra kuharja Aleša Šibava iz restavracije Grad Kromberk smo tako navdušili, da nam je pripravil večerjo po Danijelinih receptih. Jani je jedi fotografiral in vključili smo jih v knjigo. Sociolog Toni Gomišček je napisal esej o rokopisnih kuharicah skozi čas. Potem smo potrebovali še oblikovalca. Pritegnili smo Boštjana Komela. Prijatelj Dean Bezeljak je knjigo natisnil, jaz pa sem napisala kratek uvod,« nam je slovenska pisateljica Ifigenija Zagoričnik Simonović pojasnila o tem, kako so se lotili knjižne izdaje babičinih receptov.
Priporočamo še: Kako kuhamo ješprenj: namigi in recepti
Datum Objave: 27.1.2023 ob 10:01