Odprta Kuhinja

Tako kot v starih časih: renstana jetra

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Več imen ima lahko ta jed, saj ji rečemo pražena, tenstana ali renstana jetra. Preprosto in poceni pripravljena hrana, ki je bila včasih pogosto na mizi.


Tudi na mizi družine Danijele Ule, poročene Batič, ki je pred stoletjem kuharske recepte zapisovala v zvezek. Ta zvezek njena družina še danes hrani in ga spoštuje tako zelo, da so pred kratkim babičine recepte izdali v knjiži obliki z naslovom Potenstaj in deni na mizo – v njej so poleg recepta za renstana jetra zapisana tudi številna druga navodila za pripravo slanih in sladkih jedi.

Mi smo knjigo, polno starih receptov in (že skoraj) pozabljenih jedi odnesli na obrobje Kranja, kjer smo s kuharsko ekipo Gostilne Krištof izbrali tudi recept, ki vam ga tokrat predstavljamo. Še druga ideja iz knjige, ki jo je na našo prošnjo poustvaril in sodobnemu času prilagodil kranjski chef Uroš Gorjanc, pa je tista za imenitno krompirjevo juho.

Renstana jetra


Za 4 osebe.

  • 500 g telečjih jetrc, očiščenih in zrezanih na drobno

  • 1–2 žlici masti

  • 2–3 večje čebule

  • žlička moke

  • poper, sol


Priprava


Na maščobi počasi in med nenehnim mešanjem prepražimo čebulo, narezano na tanke lističe. Ne solimo! Ko je čebula prepražena, dodamo narezana jetra in poper, vse skupaj posujemo z moko ter med mešanjem prepražimo. Solimo na koncu.
O knjigi: »Ko smo se odločili za natis, je bilo treba recepte prepisati. Moj bratranec Jani je fotograf, in tako je fotografiral rokopisne strani, ki smo jih vključili v knjigo. Mojstra kuharja Aleša Šibava iz restavracije Grad Kromberk smo tako navdušili, da nam je pripravil večerjo po Danijelinih receptih. Jani je jedi fotografiral in vključili smo jih v knjigo. Sociolog Toni Gomišček je napisal esej o rokopisnih kuharicah skozi čas. Potem smo potrebovali še oblikovalca. Pritegnili smo Boštjana Komela. Prijatelj Dean Bezeljak je knjigo natisnil, jaz pa sem napisala kratek uvod,« nam je slovenska pisateljica Ifigenija Zagoričnik Simonović pojasnila o tem, kako so se lotili knjižne izdaje babičinih receptov.

Priporočamo še: Kako kuhamo ješprenj: namigi in recepti
Datum Objave: 27.1.2023 ob 10:01

Več iz te teme:

jetrcapražena jetrarenstana jetra

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.