Varčna krompirjeva juha po sto let starem receptu

Preprosta krompirjeva juha je hitro skuhana iz osnovnih sestavin, za piko na i pa poskrbita kis in kisla smetana.

Ko smo v roke dobili staro kuharsko knjigo z naslovom Potenstaj in deni na mizo, ki jo je pred stotimi leti pisala Danijela Ule, smo bili nad varčnimi recepti navdušeni. Chefu Urošu Gorjancu iz kranjske Gostilne Krištof smo namignili, naj nam skuha krompirjevo juho, ki je pravi balzam za hladne zimske dni. A preden skočimo k receptu, še zgodba.

Kot smo omenili, ga je pred stoletjem v svoj kuharski zvezek zapisala Danijela Ule (1900 – 1948). Njeni potomci, predvsem novogoriški fotograf Jani Batič in njegova sestrična, pisateljica Ifigenija Zagoričnik Simonović, so se konec lanskega leta odločili, da dragoceno družinsko zapuščino, ki zajema babičine recepte, natisnejo v knjigi. Nastala je z nostalgijo prežeta knjiga Potenstaj in deni na mizo, v kateri so zbrani številni varčni recepti, ki odsevajo tudi spoštovanje do sestavin.

Tu so denimo navodila za pripravo juh, med katerimi je tudi »čukoladna«, različni recepti za pripravo golažev, zrezkov oziroma šniclov, vampov, koštrunov, golobov, prepelic, rib, klobas, rakov … Zraven so omenjene različne omake, imenovane zos, in seveda sladice, ki segajo od kolačev, ki so jim tedaj rekli koh, do štrudlov, potic in še česa.

Recepti so zapisani tako, kot so bili v tistih časih vajeni: večinoma brez merskih enot in opisno, kajti tedaj je bilo dovolj že, če si zapisal »potem deni peč«, in se je očitno že vedelo, koliko časa in na kakšni temperaturi naj jed čaka v pečici.

Po navdihu recepta za krompirjevo juho, ki jo je pred stoletjem zapisala Danijela Ule, je točnejša navodila za pripravo te jedi zapisal chef Uroš Gorjanc iz Gostilne Krištof. Chef Gorjanc je na našo željo to preprosto, a hkrati zelo okusno juho tudi pripravil in jo pred naš objektiv postavil v vselej čarobni Nežkini hiši, ki spada pod okrilje omenjene kranjske gostilne.

Krompirjeva juha

Kuhamo za 4 osebe.

  • 2–3 srednje veliki krompirji
  • žlica masla žlička moke
  • 1–2 stroka česna
  • 2 žlici kisa
  • 2 žlici kisle smetane
  • sol, poper

Priprava

1. Krompir olupimo, zrežemo na centimeter velike kocke in skuhamo. Ko je kuhan, odcedimo.

2. Nato v loncu pripravimo rumeno prežganko, in sicer tako, da na žlici masla prepražimo žličko moke. Ko je moka prepražena, dodamo strt česen, malo pomešamo in takoj ter med nenehnim mešanjem začnemo zalivati z vrelo vodo. Potrebujemo je približno liter.

3. Ko je vsa voda v loncu, dodamo še kuhan krompir. Pomešamo, posolimo, malo popramo ter dodamo kis in kislo smetano.

4. Pokusimo, če je treba, popravimo s soljo ali prilijemo še malo vode.

Priporočamo še: Te tri ribe, ki so cenovno ugodne, trenutno priporočajo ribarnice

Fotografije: Špela Ankele

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana