
Več imen ima lahko ta jed, saj ji rečemo pražena, tenstana ali renstana jetra. Preprosto in poceni pripravljena hrana, ki je bila včasih pogosto na mizi.
Tudi na mizi družine Danijele Ule, poročene Batič, ki je pred stoletjem kuharske recepte zapisovala v zvezek. Ta zvezek njena družina še danes hrani in ga spoštuje tako zelo, da so pred kratkim babičine recepte izdali v knjiži obliki z naslovom Potenstaj in deni na mizo – v njej so poleg recepta za renstana jetra zapisana tudi številna druga navodila za pripravo slanih in sladkih jedi.
Mi smo knjigo, polno starih receptov in (že skoraj) pozabljenih jedi odnesli na obrobje Kranja, kjer smo s kuharsko ekipo Gostilne Krištof izbrali tudi recept, ki vam ga tokrat predstavljamo. Še druga ideja iz knjige, ki jo je na našo prošnjo poustvaril in sodobnemu času prilagodil kranjski chef Uroš Gorjanc, pa je tista za imenitno krompirjevo juho.
Renstana jetra
Za 4 osebe.
- 500 g telečjih jetrc, očiščenih in zrezanih na drobno
- 1–2 žlici masti
- 2–3 večje čebule
- žlička moke
- poper, sol
Priprava
Na maščobi počasi in med nenehnim mešanjem prepražimo čebulo, narezano na tanke lističe. Ne solimo! Ko je čebula prepražena, dodamo narezana jetra in poper, vse skupaj posujemo z moko ter med mešanjem prepražimo. Solimo na koncu.