Odprta Kuhinja

Tako naredimo mačo: za recept smo poklicali na Japonsko

Lahko jo pripravimo tudi z (spenjenim) mlekom. (Foto: puhimecGetty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
V zadnjem času je mača tudi pri nas nadvse priljubljena; ko čajne lističe oberejo, jih v 24 urah poparijo na visoki temperaturi za kratek čas in tako preprečijo oksidacijo in fermentacijo.

Če ste v mod(ern)ih slovenskih lokalih reden gost, se boste verjetno strinjali, da je eden od napitkov, ki so se v zadnjih letih nadvse razširili v trendovskih kavarnah, mača. Da bi raziskali, kako nastane marsikje po svetu trenutno zelo priljubljeni zeleni prah, smo poklicali v deželo, od koder izvira – na Japonsko.

»Uradnih podatkov o tem, kako priljubljena je mača trenutno na Japonskem, nimamo. Vam pa lahko povemo, da so turisti, tudi prek družbenih omrežij, ponesli priljubljenost mače po vsem svetu,« nam je o tem, kako se je mača razširila po vsem svetu, kjer je bila izrazito priljubljena predvsem lani, pojasnila Amulet Lai iz podjetja za proizvodnjo mače Marujku Kojamaen iz Kjota.

Med japonskimi predeli, kjer nastane največ mače za kulinarično in ceremonialno uporabo, je mesto Nišio, kjer že več kot sto let deluje podjetje iz podjetja Šokakuen. »Mača je narejena iz listov zelenega čaja, in to na poseben način. Čajne lističe pobiramo med koncem aprila in začetkom maja, pri čemer čajevce kak mesec, preden jih obiramo, pokrijemo s črnim pregrinjalom – ta zaustavi večino sončne svetlobe, zaradi česar se rastline počutijo ogrožene in začnejo v listih proizvajati več klorofila,« nam je pojasnil Hidejuki Tanaka iz podjetja Shokakuen in dodal, da se s tem postopkom v listih razvije močna zelena barva, hkrati pa pridobimo umami in sladkobo.

Najbolj cenjena barva je živahno zelena. FOTO: Masa44/Getty Images
Najbolj cenjena barva je živahno zelena. FOTO: Masa44/Getty Images

Poparijo, sušijo, sortirajo

Ko čajne lističe oberejo, jih v 24 urah za pripravo mače poparijo na visoki temperaturi za kratek čas in tako preprečijo nastanek oksidacije in fermentacije: »Takoj zatem lističe ohladimo in posušimo ter zdrobimo na grobo. Sledi sušenje kot tudi sortiranje, saj za mačo uporabimo le tenčo, dele lističev brez pecljev in listnih žil. Kasneje različne tenče, ki imajo različne okuse, aromo in barvo, strokovnjaki razporedijo tako, da nastane mača različne kakovosti.«

Tanaka pojasni še zadnji korak: »Nekatere lističe tenča nato zmeljemo v mlinih na kamen in dobimo visokokakovostno oziroma ceremonialno mačo, medtem ko mačo za kulinarično in preostalo uporabo zmeljemo v drugačnih mlinih.«

In katere so največje napake pri pripravi mače? To, da ne uporabimo pravega prahu, temveč sežemo po cenejši senči, torej poceni mači, ki ni japonskega izvora in je grenkega ter neprijetnega okusa, je še dejal naš japonski sogovornik. 

Največji oboževalci imajo doma posebne pripomočke za pripravo tega napitka, tudi posebno metlico, s katero prah enakomerno vmešamo v segreto vodo. FOTO: Grafvision/Getty Images
Največji oboževalci imajo doma posebne pripomočke za pripravo tega napitka, tudi posebno metlico, s katero prah enakomerno vmešamo v segreto vodo. FOTO: Grafvision/Getty Images

Mača (recept)

Mača izvira iz Japonske, v preteklosti so jo največkrat uporabljali kot ceremonialno pijačo. Vendar se je, nekako v zadnjem desetletju, začela vključevati tudi v nekatere jedi, denimo nekatere vrste kruha, kot tudi v različne slaščice,« je pojasnil Hidejuki Tanaka iz japonskega podjetja Shokakuen, kjer že več kot stoletje proizvajajo mačo, zeleni čaj in povezane izdelke. To sestavino japonski slaščičarji radi vključujejo tudi v sladolede. Ker so turisti in družabna omrežja v besedi in sliki ponesli zeleni napitek po vsem svetu, zanimanje za ta dragoceni prah po vsem svetu narašča. 

Ko je topleje, si privoščimo hladno, z ledenimi kockami in (rastlinskim) mlekom. FOTO: Špela Ankele
Ko je topleje, si privoščimo hladno, z ledenimi kockami in (rastlinskim) mlekom. FOTO: Špela Ankele

Za eno skodelico.

  • 1,5–2 g praška mače
  • 60 ml vroče vode

Vodo segrejemo, a ne zavremo – imeti mora med 70 in 80 stopinjami Celzija. Pomešamo, po možnosti s posebno metlico, in uživamo. Tradicionalni način priprave mače omenja le vročo vodo, medtem ko zunaj Japonske mačo postrežejo na drugačen način, tudi s sladkorjem ali mlekom (tako imenovana mača latte), morda tudi s kakšnim rastlinskim napitkom, denimo sojinim, kokosovim, ovsenim ali mandljevim.

Priporočamo še: Trik, kako uporabiti žgančevko, da ne bo šla v nič (VIDEO)

Datum Objave: 10.2.2025 ob 06:02

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: