Tatarski biftek: ta kos mesa je cenejši in ima več okusa od pljučnega fileja
Odpri galerijo
A+ A-
Ker najraje sami pripravimo tatarski biftek, saj je neprimerljivo boljši od tistega iz trgovine, vsako leto poiščemo zares dober recept.
Ključni namigi pri pripravi
1. Kapre, vložene v sol, imajo mnogo intenzivnejši in boljši okus kot vložene v kis.
2. Začimbno mešanico je bolje pripraviti ločeno, saj lažje nadzorujemo okuse. Razmerje med sestavinami lahko seveda prilagodite svojemu okusu. V tem receptu ni veliko paprike, ki jo v tatarski biftek za prodajo radi dodajajo, saj poskrbi za intenzivno rdečo barvo. Žal preveč paprike v mešanici pomeni intenziven okus po papriki in »peskast« občutek na jeziku.
3. Turški namaz iz paprike in paradižnika (pa še orehov in začimb) je sestavina, ki (skupaj s konjakom) okusu tatarskega bifteka doda globino in kompleksnost. Je tudi odlična zamenjava za (pre)veliko količino mlete paprike. Priljubljeno znamko Zeytin Ana boste dobili tudi pri nas v trgovinah, ki prodajajo bližnjevzhodno hrano. Majoneza nadomesti rumenjake kot klasično sestavino tatarskega bifteka. Seveda so rumenjaki v majonezi in tako zagotovimo, da se bolje zmešajo z mesom. Če uporabimo kupljeno majonezo, odpade tudi skrb ob uživanju surovih jajc.
4. Goveje stegno je odlično meso za pripravo tatarskega bifteka; ima celo več okusa kot pljučni file. Res je, da naj bi meso po tradicionalnem načinu priprave nastrgali, a je to zelo zamudno, tekstura končnega izdelka, pripravljenega iz mletega mesa, pa je ob intenzivnem mešanju na koncu (ko združimo meso in začimbno mešanico) taka, kot mora biti.
Tatarski biftek
- 2 žlički kaper, vloženih v sol, za 15 minut namoči v topli vodi, da se kapre razsolijo
Začimbna mešanica
- razsoljene kapre
- 50 g šalotke
- 60 g olja
- 30 g vloženih kislih kumaric
- 25 g tekočine, v katero so vložene kumarice
- pol sardelnega fileja
- 2 žlički olja, v katerem so vloženi sardelni fileji
- 2 pekoča feferona
- žlica in pol turškega namaza iz paprike in paradižnika (po želji)
- 50 g majoneze
- 10 g sladke paprike v prahu
- žlička pekoče paprike v prahu
- pol žličke gorčice
- žlica konjaka
- 10 g soli
Priprava
1. Sestavine sesekljaj z mešalnikom, da dobiš gosto tekočino.
2. 500 g govejega stegna brez žilic dvakrat zmelji (ali pa to seveda naredi mesar).
3. Meso dobro zmešaj z začimbno mešanico.
4. Dodaj malce sveže mletega črnega popra in premešaj.
5. Tatarski biftek v pokriti posodi postavi v hladilnik vsaj za uro.
Priporočamo še: Najboljši namigi za zares popolne linške piškote
Fotografija je simbolična: MarianVejcik/Getty Images
Datum Objave: 28.12.2021 ob 07:12