Odprta Kuhinja

Tega doslej z jabolki niste kuhali

Odpri galerijo
A+   A-
Jabolk je letos še veliko v naših shrambah. S temi recepti vam ne bo zmanjkalo idej, kako jih porabiti. Zdrava so tudi kuhana, pečena, vložena, zato je načinov in idej, kako jih uporabiti, veliko.Ni veliko sadja, ki se lahko pohvali s tako raznolikostjo kot jabolko. Več kot 2500 sort poznamo. Plodovi se med seboj razlikujejo po velikosti, obliki, barvi, okusu, strukturi lupine, mesa in zagotovo še čem. Prve lahko uživamo že zgodaj poleti – to so znameniti beličniki –, sledijo jesenske in zimske sorte, zatorej ne sme biti izgovorov, da ne poiščemo in uživamo slovenskih jabolk vse leto.

Poznavalci menijo, da najboljša jabolka uspevajo tam, kjer so izrazita nihanja temperature, torej vroč dan in hladne noči. Gorenjska je torej primerna za pridelavo in me čudi, da ni več kmetijskih površin namenjenih za gojenje tega sadja. Jabolko je zdravo, hranljivo in vpliva na celotno presnovo, zato je sestavni del marsikatere zdravilne diete. Predvsem v lupini je veliko vitaminov C, B in A.

Zdrava so sveža, posušena, kuhana, pečena. V kakršnikoli obliki jih bomo uživali, zagotovo bomo koristili organizmu. Tega bi se morali najbolj zavedati ljudje, ki trpijo za zaprtostjo: jabolka naj jedo zjutraj na tešče in jih dobro prežvečijo. Težav z zaprtostjo bo kmalu konec. Pozorne morajo biti le porodnice, ki dojijo, kajti dojenčku bo takrat mleko povzročalo krče in tudi prepogosto odvajanje.

Ko sem bila še osnovnošolka, smo vsako poletje naročili pri kmetih iz okolice Ljubljane ozimnico, med katero so bila obvezno tudi jabolka. Sort ni bilo na izbiro toliko, kot jih je danes, a dovolj, da sem se naučila, katere so za kompot, katere so primerne za zavitek, čežano, pite in podobno. Tudi na poti v šolo smo pogosto glodali jabolko, če ne, smo ga vsaj zatlačili v šolsko torbo in je prišlo prav, ko smo se vračali domov. Zdaj se mi zdi, da je to malico nadomestila čokoladka, ali se motim?

Malo sem se poigrala z različnimi idejami in tokrat jabolka uvrstila med glavne sestavine.

Jabolko na palačinki


ni podpisa
ni podpisa


Deluje tako domače. Jed je še okusnejša, če jo zaužijemo mlačno, torej ne takoj, ko jo pripravimo, tako jabolčna aroma obogati puhasto testo palačinke.

Recept najdete tukaj.

Jabolčni puding


Koliko sladko čežano skuhamo, je odvisno od nas samih, upoštevajoč, da v puding vmešamo banano, ki je sama po sebi dovolj sladka. Če izberemo zelo sladko sorto jabolk, sladkorja niti ne potrebujemo, vse pa je stvar okusa.

ni podpisa
ni podpisa


Recept najdete tukaj.

Jabolčni piškoti


ni podpisa
ni podpisa


Ob skodelici čaja se poda manjši prigrizek, in jabolčni piškoti so kot nalašč, tako po okusu kot strukturi, ki zelo spominja na medenjake. Če bi vsebovali med in začimbe, bi jih poimenovala kar jabolčni medenjaki.

Recept najdete tukaj.

Fotografije: Eva Legiša, Getty Images
Datum Objave: 9.1.2019 ob 09:01

Več iz te teme:

receptijabolka

Naročite se na e-novice:

Mirjam Grilc
Mirjam GrilcMirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.