Odprta Kuhinja

Tega nikar ne počnite z aluminijasto folijo

Fotografija: S.Rohrlach/Getty Images
Odpri galerijo

Aluminijasta folija reši marsikatero situacijo, a v nekaterih primerih pa je bolje, da nanjo ne pomislimo.Skoraj v vsaki kuhinji se najde aluminijasta folija. Na zalogi jo imamo za takrat, ko je treba pokriti pripravljeno solato za piknik. Za primere, ko v pečici pečemo slanino, da lahko obložimo pekač. Za takrat, ko z njeno pomočjo čistimo žar. Pa še bi lahko naštevali. Čeprav je tako vsestransko uporabna, pa ni primerna za vsa kuhinjska opravila. V teh primerih je nikar ne uporabite!

Peka piškotov


Bliža se čas praznične peke piškotov. Da se ne bi prijeli na pekač, slednje največkrat obložimo s papirjem za peko. Kadar ga ni pri roki, pa se mnogim zdi dobra alternativa aluminijasta folija. Že res, da ta sme v pečico in nima težav z visokimi temperaturami, a vročino vseeno veže nase, zato se vam lahko zgodi, da bodo spodnji deli piškotov zažgani, če se bodo pekli na foliji.

Uporaba v mikrovalovni pečici


Kot že ime pove, mikrovalovna pečica sproža valovanje, ki segreva hrano. V njej lahko pogrejemo marsikaj, celo velika večina plastičnih posod bo zdržala v njej. Z aluminijevo folijo pa je drugače. Svetleča površina bo namreč odbijala valovanje, kar pa lahko sproži pravi pravcati požar in kuhinjsko katastrofo.

Živila z veliko kisline


Aluminijeva folija se ne razume s kislinami. Ko je nekaj časa v stiku z njimi, reagira in izgubi svojo trdnost. Vanjo zato ne zavijajte živil, ki so posebej kisla. Polovice paradižnika, na primer. Lahko ga sicer ovijete v folijo za nekaj ur, izogibajte pa se daljšemu stiku kisline s folijo, saj bo slednja postala mehka.

Oblaganje pečice


V teh časih lahko na spletu najdemo nešteto trikov ali bližnjic in pri kulinariki ni nič drugače. Še posebej veliko je takšnih, ki nas učijo, kako se izogniti ali si olajšati kuhinjsko čiščenje. Prebrali smo že članek, da je dno pečice pametno obložiti z aluminijasto folijo, češ da pečice na ta način ne bo treba pomivati. Nikar ne naredite tega. Kot smo že omenili, folija nase veže visoke temperature in pečico lahko pregreje. Ta potem nikoli več ne bo pekla enakomerno kot prej.

Enkratna uporaba


V kuhinji pa želimo delovati tudi trajnostno in kar se da ekološko, zato se enkratni uporabi folije izogibajmo. Velikokrat jo uporabimo le za prekrivanje krožnikov in skled, katerih vsebina čaka, da jo čez kratek čas zaužijemo. Takšni kosi folije so primerni za ponovno uporabo, zato jih zložite in shranite za prihodnjič.
Preberite še: Tako učinkovito očistite vrata pečice z aluminijasto folijo

Fotografija: S.Rohrlach/Getty Images

Deloindom.si: Očistite pralni stroj s tema dvema sestavinama
Datum Objave: 17.11.2022 ob 07:11

Več iz te teme:

napakefolijaaluminijeva folija

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.