Odprta Kuhinja

Telečja saltimbocca po rimsko

A+   A-
Italijanska specialiteta, ki, vsaj tako pravi njeno ime, kar skoči v usta.


Sestavine za štiri



  • 600 g teletine (stegno ali kare)

  • šopek žajbljevih lističev

  • 70 g pršuta

  • 100 g masla

  • olivno olje

  • pol limone

  • sol

  • in še: zobotrebci


Priprava


1. Teletino narežemo na zrezke, velike za otroško dlan in debele pol centimetra, nato pa jih potolčemo čim tanjše, tako da se bodo lahko spekli v minutki. Rahlo jih posolimo (pozor, tudi pršut bo prispeval k slanosti).

2. Na vsak zrezek položimo rezino pršuta, nanjo pa žajbljev listič in oblogo z zobotrebcem pripnemo na zrezek.

3. V ponvi segrejemo tretjino masla, zraven kanemo malo olivnega olja, nato pa na maščobi pri visoki vročini popečemo obložene zrezke: najprej minuto po obloženi strani, nato jih previdno obrnemo in popečemo še po drugi strani. Najbrž ne bomo mogli vseh zrezkov speči hkrati, zato jih polagamo na servirni krožnik in držimo na toplem, medtem ko pečemo še druge.

4. Ko smo spekli še zadnji zrezek, pride na vrsto najpomembnejše: omakica. V ponev, v kateri se je na dno zapekla dobrota od saltimbocce, dodamo še preostalo maslo in iztisnemo sok polovice limone. Med cvrčanjem pomešamo tako, da je ponev skoraj čista.

5. Bistro masleno-limonovo omako še vročo urno zlijemo po zrezkih in jih brž postrežemo, najbolje z domačimi rezanci.

Recept iz knjige Ljubezen skozi želodec – Sodobna družinska kuharija
Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 20.10.2019 ob 16:10

Več iz te teme:

žajbeljzrezkiteletinasaltimbocca

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja