Telečji kotleti iz pečice za družinska kosila v prazničnem času

S pomarančo in rožmarinom, da bo zares zadišalo po decembru.

Telečji kotleti so sicer lahko vsakdanja mesna jed, a če jih drugače začinimo in naredimo v pečici, da bo zadišalo po prostoru, jed hitro postane pražnje preoblečena. Poleg priporočamo naše priljubljene priloge.

Sestavine

  • 6 telečjih kotletov
  • pomaranča
  • 2 šalotki
  • 4 stroki česna
  • gorčica
  • vejica rožmarina
  • sol
  • poper
  • olje

Priprava

1. Nekaj ur pred peko kotlete naoljimo, solimo, popramo, posodo prekrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik.

2. Vključimo pečico na 175–180 stopinj, pekač pomažemo z oljem, poljubno na večje dele narežemo šalotko in česen, dodamo rožmarin in dolijemo vino.

3. Kotlete na ponvi z vsake strani opečemo, da spremenijo barvo, nato jih zložimo v pekač in pomažemo z gorčico.

4. Pomarančo olupimo, narežemo na kolute in sem ter tja dodamo h kotletom.

5. Pekač prekrijemo s folijo in za uro po­stavimo v ogreto pečico, nato povečamo temperaturo na 200 stopinj in pekač odkrijemo ter pečemo še približno 30 minut. Med drugim delom pečenja, kotlete enkrat ali dvakrat obrnemo. Ko bo tekočina izhlapela, kotleti pa dobili lepo zlato rjavo barvo, je jed gotova.

6. Meso prestavimo na topel krožnik, s paličnim mešalnikom pa iz preostale tekočine in zelenjave v pekaču naredimo omako in jo ponudimo ob kotletih.

Priporočamo še: Hrustljavo pečeni piščančji polovički

Fotografija: Eva Legiša

Mirjam Grilc
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed