Testenine z mladim sirom

Kdor ima rad testenine, se jih nikoli ne more prenajesti, če le premore dovolj domišljije za pripravo omak.

Pri tem ni treba preveč komplicirati, pri polivkah se je bolje držati načela manj je več. Enostavna, hitro pripravljena omaka in vrečka testenin nas rešita nenadne hude lakote ali zagate ob nenapovedanem obisku.

K testeninam se podajo vse vrste mesa, najbolj znana je bolonjska omaka iz mletega mesa, pa carbonara s popečenimi koščki slanine. Nepogrešljivi so mediteranski okusi, oljčno olje, olive, paradižnik, bazilika, pa okusi morja, na primer tuna, sardele ali morski sadeži. Poleg testenin skoraj brez izjeme postrežemo nariban trdi sir, parmezan, čeprav gredo prav lepo tudi z mladimi, svežimi in mehkimi siri.

Običajno so testenine pripravljene iz bele moke, zadnja leta pa je mogoče dobiti tudi take iz drugih mok, na primer pirine ali ajdove, pa seveda riževe, ki se podajo k azijskim jedem.

Sestavine ( za 4 osebe)

– 400 g testenin
– 1 kg paradižnika, svežega ali iz konzerve
– skodelica oliv
– 2 čebuli
– 3–4 stroki česna
– 200 g mladega mehkega sira
– 100 naribanega trdega sira
– sveža bazilika, origano, majaron, timijan in peteršilj
– oljčno olje

Priprava

Sesekljano čebulo svetlo prepražimo na olju, dodamo strt česen in sesekljana zelišča in pražimo, da zadiši. Dodamo na kocke narezan paradižnik, solimo in popramo in dušimo približno pol ure, vmes večkrat premešamo. Ko je paradižnik mehak, omako stresemo v servirno skledo. Dodamo na kocke narezan mladi sir in olive. Medtem v slani vodi skuhamo testenine. Zmešamo jih z omako in potresemo s parmezanom.

Besedilo: A.K.

Naslovna fotografija: Thinkstock

Preberite še: Kostanjev pire

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.