Tiramisujeva kupola: sladica, ki je vredna trditve »najboljše pride na koncu«
Odpri galerijo
A+ A-
V srži gre za tiramisu z likerjem amaretto, le da je drugače oblikovan. Nezanemarljiva vsebnost kofeta v njem pa je tudi dobrodošlo poživilo po tradicionalnem prenažrtju.
Sestavine
Krema
- 4 rumenjaki
- 140 g sladkorja
- 4 listi želatine
- 500 g sira maskarpone
- 250 ml sladke smetane
Piškotni del
- 350 g piškotov savoiardi
- približno 1 dl espressa
- 270 ml mleka
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 4 žlice likerja amaretto
Za povrh
- 250 ml sladke smetane za stepanje
- grenki kakav
Priprava
- Krema: liste želatine namočimo v hladni vodi.
- Z metlico nad paro stepamo rumenjake s sladkorjem, da se ta ves raztopi.
- Zmehčano želatino ožamemo in vržemo k vročim rumenjakom, da se popolnoma razpusti.
- Sladko smetano stepemo.
- K maskarponeju primešamo rumenjake, nato pa s spatulo še stepeno smetano.
- Gradnja: skodelico espressa zmešamo s sladkorjem v prahu, mlekom in likerjem amaretto.
- Skledo za solato po notranji strani temeljito obdamo s prozorno folijo za živila.
- Po foliji v obliki kupole razporejamo piškote, ki smo jih pred tem zelo na hitro pomočili (z vseh strani) v kavno mešanico.
- V dobljeno piškotno vrtino vlijemo pol kreme in jo poravnamo.
- Po njej položimo plast namočenih keksov.
- Nanje nanesemo preostalo kremo, jo poravnamo in znova prekrijemo z namočenimi piškoti.
- Z vseh strani z rahlim zategom prepognemo folijo navznoter, nato površino poravnamo z nežnim tlačenjem.
- Skledo damo v hladilnik, kjer naj počaka vsaj 6 ur.
- Nato: prepognjeno folijo previdno odlepimo s keksov nazaj na steno sklede.
- Na skledo postavimo na glavo obrnjeno tortno podlago, nato oboje skupaj trdno primemo in suvereno zvrnemo na glavo. Ne sekirajte se, če kupola ne pristane lepo na sredini – z obleko iz stepene smetane se da marsikaj zakriti.
- Sladko smetano stepemo in jo z lopatko nanesemo na kupolo. Najbolje se bo obnesla, če bo videti malce stopničasto.
- Po sladici s cedilom posujemo še kakav in vanjo zapičimo poljuben praznični kič.
Priporočamo še: Najboljša čokoladna babka: recept z naše delavnice in triki, ki jih morate poznati
Datum Objave: 26.12.2024 ob 06:12