Odprta Kuhinja

Tiramisujeva kupola: sladica, ki je vredna trditve »najboljše pride na koncu«

Tiramisujeva kupola: sladica, ki je vredna trditve »najboljše pride na koncu« (Foto: Midva kuhava)
Odpri galerijo
A+   A-
V srži gre za tiramisu z likerjem amaretto, le da je drugače oblikovan. Nezanemarljiva vsebnost kofeta v njem pa je tudi dobrodošlo poživilo po tradicionalnem prenažrtju.

Sestavine

Krema

  • 4 rumenjaki
  • 140 g sladkorja
  • 4 listi želatine
  • 500 g sira maskarpone
  • 250 ml sladke smetane

Piškotni del

  • 350 g piškotov savoiardi
  • približno 1 dl espressa
  • 270 ml mleka
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 4 žlice likerja amaretto

Za povrh

  • 250 ml sladke smetane za stepanje
  • grenki kakav

Priprava

  1. Krema: liste želatine namočimo v hladni vodi.
  2. Z metlico nad paro stepamo rumenjake s sladkorjem, da se ta ves raztopi.
  3. Zmehčano želatino ožamemo in vržemo k vročim rumenjakom, da se popolnoma razpusti.
  4. Sladko smetano stepemo.
  5. K maskarponeju primešamo rumen­jake, nato pa s spatulo še stepeno smetano.
  6. Gradnja: skodelico espressa zmešamo s sladkorjem v prahu, mlekom in likerjem amaretto.
  7. Skledo za solato po notranji strani temeljito obdamo s prozorno folijo za živila.
  8. Po foliji v obliki kupole razporejamo piškote, ki smo jih pred tem zelo na hitro pomočili (z vseh strani) v kavno mešanico.
  9. V dobljeno piškotno vrtino vlijemo pol kreme in jo poravnamo.
  10. Po njej položimo plast namočenih keksov.
  11. Nanje nanesemo preostalo kremo, jo poravnamo in znova prekrijemo z namočenimi piškoti.
  12. Z vseh strani z rahlim zategom prepognemo folijo navznoter, nato površino poravnamo z nežnim tlačenjem.
  13. Skledo damo v hladilnik, kjer naj počaka vsaj 6 ur.
  14. Nato: prepognjeno folijo previdno odlepimo s keksov nazaj na steno sklede.
  15. Na skledo postavimo na glavo obrnjeno tortno podlago, nato oboje skupaj trdno primemo in suvereno zvrnemo na glavo. Ne sekirajte se, če kupola ne pristane lepo na sredini – z obleko iz stepene smetane se da marsikaj zakriti.
  16. Sladko smetano stepemo in jo z lopatko nanesemo na kupolo. Najbolje se bo obnesla, če bo videti malce stopničasto.
  17. Po sladici s cedilom posujemo še kakav in vanjo zapičimo poljuben praznični kič.

Priporočamo še: Najboljša čokoladna babka: recept z naše delavnice in triki, ki jih morate poznati

Datum Objave: 26.12.2024 ob 06:12

Več iz te teme:

sladicetiramisukavaamaretto

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.