To boste večkrat pripravili: testenine s sirno omako

»Preprosto, hitro in barvito,« so besede, ki kar najbolj opišejo recept koroške Slovenke Daniele Pečnik za testenine s sirno omako. To pripravimo iz samo nekaj sestavin!

Daniela Pečnik je vsestranska ženska, ki ni samo kmetovalka na domači kmetiji Tomažej (na spletu jo najdemo tudi pod imenom Saat & Tat), temveč je tudi odlična kuharica.

Hkrati pa je več kot to: je tudi tista, ki iz domače moke na kmetiji speče kruh z drožmi, hkrati pa iz moke, ki jo pridelajo in zmeljejo na domači kmetiji, pripravlja čudovite testenine.

V intervjuju nam je me drugim pojasnila: »Doslej sem izdelovala le testenine iz naše pirine moke, zdaj pa bom lahko poskusila še s pšenico durum, ki smo jo letos prvič pridelali. Bomo videli, kako bo šlo. Za testenine kupimo na bližnji ekološki kmetiji jajca, od drugod pridobimo še sol in kurkumo, preostalo pa pridelamo doma – tudi rdečo peso, ki jo dodamo v testo.«

In prav te testenine, z rdečo peso, so se nam ujele na krožnik, ko smo pripravili sirno omako po receptu Daniele Pečnik. Seveda lahko uporabite tudi kakšne druge testenine – najbolje domače ali pa takšne, ki so nastale na kaki od bližnjih kmetij.

Testenine s sirno omako

Kuhamo za 4 osebe.

  • 500 g testenin (mi smo izbrali pesine)
  • srednje velika čebula
  • 100 g gorgonzole
  • nekaj žlic mleka
  • približno 1 dl sladke smetane
  • malo olja
  • sol, poper (po okusu)

Priprava

1. Testenine v slanem kropu skuhamo po navodilih, zapisanih na embalaži.

2. Medtem v ponvici na malce olja na zmernem ognju in med nenehnim mešanjem prepražimo na drobno nasekljano čebulo.

3. Ko je prepražena, dodamo na kocke narezano oziroma razdrobljeno gorgonzolo in dolijemo toliko mleka, da se gorgonzola med kuhanjem na majhnem ognju raztopi.

4. Prilijemo še sladko smetano, da dobimo omako. Pokusimo in po potrebi solimo in popramo.

5. Postrežemo tako, da na krožnik razporedimo kuhane in odcejene testenine ter po njih polijemo omako.

Priporočamo tudi: Viralni recept za krompir, ki se pripravlja 15 ur
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana