Odprta Kuhinja

To je ena najboljših in najbolj preprostih slovenskih krompirjevih jedi

Odpri galerijo
A+   A-
Če bi bil bolj asketski, bi ji rekli čompe, iz katerih smo tudi izhajali: znamenita pastirska jed z bovškega konca.


V Sloveniji imamo kar 132 poimenovanj za krompir, »čompe« pa mu pravijo na Bovškem in še ponekod na Primorskem, razlaga etnolog dr. Janez Bogataj v svoji knjigi Abeceda okusov Slovenije. V teh krajih gomolje preprosto skuhajo neolupljene v slani vodi in jih postrežejo s skuto. Mi pa smo se malo poigrali in uporabili še dva dodatka. To je tako krasna jed. Potrebujete le še obilno skledo mešane solate!

Čompe ali krompir s skuto po naše



  • 600 g krompirja


Nadev

  • 150 g albuminske skute (domače rikote)

  • 1 dl grškega jogurta

  • 100 g zorjenega sira tolminca

  • sol, poper


Dodatno

  • drobnjak

  • hrustljavo popečena panceta


Priprava


1. Krompir temeljito očistimo z gobico pod tekočo vodo in ga v osoljeni vodi neolupljenega, v oblicah, skuhamo do mehkega.

2. V skledici zmešamo albuminsko skuto z grškim jogurtom, solimo in popramo.

3. Ko je krompir kuhan, ga zarežemo, nekoliko pritisnemo ob podlago, da se razpre, in napolnimo z nadevom.

4. Po vrhu posujemo s slanino, ki smo jo v kozici hrustljavo popekli, drobnjakom in nastrganim zorjenim sirom (najbolje v luskah).
Priporočamo še: 5 slovenskih jedi, ki jih res morate znati pripraviti

Pripravili: Neli Selan, Lea Sterle/Kult316
Fotografija: Sonja Ravbar
Deloindom.si: Smešno preprost način, kako z lahkoto izdolbete bučo
Datum Objave: 31.10.2022 ob 07:10

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: