5 slovenskih jedi, ki jih res morate znati pripraviti

Ali znate skuhati zares dobre štruklje? Kaj pa joto in koruzne žgance? Vse to so slovenske dobrote, ki pogrejejo tako dušo kot želodec.

Znanje o pripravi domačih dobrot, ki so nam jih kuhale že naše babice, s ponosom predajamo na mlajše generacije. V tednih, ko na našem portalu poudarjamo pomen lokalne hrane, takšne jedi še toliko bolj zažarijo. Zdaj je čas, da zvijete odlične štruklje in si jih privoščite v sladki ali slani različici. Naj bo ta slovenska posebnost večkrat na jedilniku. Jota je ena najboljših enolončnic, ne pozabite nanjo! Kako pogosto se na vaši mizi znajdejo 100-odstotno koruzni žganci?

Kupite

  • 0,5 kg kislega zelja
  • 1 kg kisle repe
  • 4 večje krompirje
  • 2 manjši čebuli
  • glavico česna
  • 3 jabolka
  • 2 para kranjskih klobas
  • 1 kg svežih mesnatih svinjskih kosti
  • 0,5 kg svinjskega mesa
  • 1,15 kg skute

Preverite, ali imate dovolj

2 dl (150 g) prosene kaše, 150 g ajdove kaše, koruzna moka, mast z ocvirki, pšenični zdrob, 4 jajca, moka, mleko, sladkor, muškatni orešček, cimet, mleta sladka paprika, lovor, brinove jagode, šetraj, poper, sol, po želji rozine, oreščki in kuhan fižol

Sestavine so preračunane za obrok štirIčlanske družine.

Po korakih: štruklji, slani ali sladki

Štrukelj pomeni polžasto zavit zvitek, pripravljen iz vlečenega, kvašenega ali listnatega testa, iz pšenične moke ali z dodatkom kakšne druge. Ponavadi pri štrukljih govorimo v množini. Lahko so sladki ali slani, kuhani ali pečeni. Zelo dolgo nazaj so polžasto zavite štruklje večinoma pekli v lončeni posodi, iz njih se je kasneje, ko so gospodinje dobile model s tulcem v sredini, razvila znamenita potica. Če so jih spekli posamič, v kosih, so dobili štrukeljčke. Ob vsem burnem dogajanju pa so pohlevno stopali kuhani štruklji, kakršne poznamo še danes.

Jota s kislim zeljem in kranjsko klobaso

Odlična domača hrana.

Koruzni žganci z ocvirki

Lonec za kuhanje žgancev naj bo malo večji, predvsem pa visok, saj boste le tako brez težav oblikovali žgančke, ne da bi vam med delom uhajali iz posode po vsej delovni površini.

Bujta repa

Bujta repa je celo veliko boljšega okusa, če je vsaj enkrat pogreta. Ne pozabite na kaj pustnega za poobedek.

Zapečena ajdova kaša s skuto in jabolki

Ajda je rešila Slovence gotove lakote – zelo starodavna jed.

Naslovna fotografija: Dejan Javornik

Deloindom.si: Letos več težav pri kisanju zelja in repe
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana