To napako naredimo, ko cvremo marele

Te dni diši po marelah, potopljenih v vroče olje. Čeprav je priprava zares enostavna, lahko pri cvrtju naredimo odločilno napako.

Kaj pa gre lahko narobe, boste rekli! Te dni smo se nabiranja in priprave gob lotili z enim največjih slovenskih poznavalcev in njegovo naslednico. Z Bojanom in Anjo Rot smo se sprehodili po Bovških gozdovih in ponovili najbolj pomembne osnove, ki bi jih moral poznati prav vsak nabiralec. Sploh tisti, ki ga je premamila letošnja bogata sezona.

Preberite več: Anja in Bojan Rot: Včasih je veljalo, da je goba užitna, če jo jé polž. Larifari.

Med vsemi vrstami se ljudje izjemno razveselimo marel, orjaških dežnikov (macrolepiota procera), ki jih že od nekdaj obožujemo kar ocvrte. A Anja nas opozarja: »Pomembna je pravilna temperatura cvrtja. Če bo olje prevroče, se bo zapekla zunanjost, notranjost pa bo še surova in torej neužitna. Podobno je kot pri cvrtju sira – tudi tu mora biti pravilna temperatura, da dobi hrustljavo skorjico, notranjost pa je lepo raztopljena.«

Ko se torej prihodnjič lotite cvrtja marel, preprosto zmanjšajte ogenj, kajti končni rezultat vas bo veliko bolj osrečil. Da pa veliki klobuki ne bodo vedno pripravljeni v vročem olju, Anja in Bojan priporočata še izvrsten recept za marele s pelati. Končno nekaj drugačnega!

Marele s pelati

  • 400–500 g marel
  • olje
  • sol
  • za zajemalko paradižnikove omake
  • zelišča (šetraj, majaron, peteršilj)

1. Gobe razrežemo, jih damo na segreto olje in po okusu solimo, hkrati dodamo sesekljana sveža zelišča. Pražimo jih, da izhlapi vsa voda.

2. Zatem zalijemo s pelati (paradižnikovo omako) in malenkost vroče vode – toliko, da so gobe komajda pokrite. Pustimo kuhati še približno 5 minut.

3. Na koncu dodamo še peteršilj in postrežemo.

Marele v paradižnikovi omaki ponudimo s testeninami. (Foto: osebni arhiv Anje in Bojana Rota)
Priporočamo še: Omaka iz mešanih gozdnih gob z domačimi njoki (noro dobro)

Povzela: M. D.
Naslovna fotografija: Dar1930/Getty Images

Slovenske novice: Na Pokljuki se odvija prava gobarska grozljivka: v petih urah osem ton gob! (FOTO)
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana