Omaka iz mešanih gozdnih gob z domačimi njoki (noro dobro)

Ni potrebnih veliko sestavin, da naredimo okusno jesensko omako. Če uporabimo mešanico gob, sta še čebula ali česen odveč.

Gobova omaka, kot sta nam jo pripravila Anja in Bojan Rot iz Bovške kuhn’ce, je zelo dobra tudi s testeninami ali katero koli drugo prilogo po vaši izbiri. Sicer pa sta nam sogovornika povedala, da v njuno različico vmešata kar 15, 20 različnih vrst. »In če izbereš prave, ne potrebuješ ne čebule ne česna, saj dajo pravi okus same od sebe. Najina gobova omaka je res posebna, to rečejo vsi, ki jo pokusijo, saj ne morejo verjeti, da je okus lahko tako izrazit.«

Gobova omaka

Za 4 osebe.

  • 400–500 g mešanih gozdnih gob
  • rastlinsko olje, sol
  • zelišča (šetraj, majaron, peteršilj, timijan, listi žajblja)
  • 400–500 g domačih krompirjevih njokov

Priprava

1. Gobe razrežemo. Bolj raznovrstna ko je mešanica, boljšega okusa bo omaka.

2. Narezane damo na segreto olje in po okusu solimo, hkrati dodamo sesekljana sveža zelišča razen peteršilja. Pražimo, dokler ne izhlapi vsa voda.

3. Zatem zalijemo z nekoliko vroče vode (toliko, da so gobe komajda pokrite) in pustimo kuhati še približno 5 minut. Na koncu dodamo še peteršilj in postrežemo z že kuhanimi domačimi njoki.

Priporočamo še: Najbolj kremna rižota, kar ste jo kdaj jedli

Fotografija: osebni arhiv Anje in Bojana Rota

Deloindom.si: Doma narejeno ogrevalo, ki je aktualno na družbenih omrežjih
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana