Tortelini po receptu italijanskega kuharja z dvema Michelinovima zvezdicama
![Restavracija Agli Amici v Udinah 18.10.2019[Italija,Udine,Videm,Agli Amici,Emanuele Scarello,restavracije]](https://odprtakuhinja.delo.si/media/images/20231025/1549496.max-1280x1280.format-webp.webp)
Odpri galerijo
A+ A-
Z restavracijo Agli Amici, ki jo v italijanskem Vidmu krasita dve Michelinovi zvezdici, smo pripravili pravo poslastico, izvrstne torteline.

Veliko tortelini z govejim bočnikom
Zahtevnejša priprava, vemo, a poskusite si vse skupaj prilagoditi temu, kar imate doma.
Sestavine za 4 osebe
Testenine z jajci
- 330 g pšenične bele moke (manitoba)
- 250 g rumenjakov
- 10 g ekstra deviškega oljčnega olja
- 10 g vode
Nadev
- 240 g govejega bočnika s kostjo
- zelenjava (zelena, korenje in čebula)
- zelišča (posušen žajbelj, rožmarin, timijan)
- 120 g belega kruha
- 100 g jušne osnove iz govejega bočnika in zelišč z malo soli in popra
Riž in žafran
- 330 g kravje rikote
- 65 g riža carnaroli (kuhanega v mleku)
- 166 g svežega mleka
- 166 g sveže smetane
- 0,3 g pestičev furlanskega žafrana
Za piko na i
- lupina 1 limone (neškropljene)
- na grobo nasekljan rožmarin
Priprava
1. Nadev: dan, preden se lotimo priprave tortelinov, goveji bočnik posolimo in popopramo, pokapamo z ekstra deviškim oljčnim oljem in zelo dobro popečemo v topli ponvi. Meso položimo v pekač z zeleno, korenjem in čebulo ter posušenim žajbljem, rožmarinom, timijanom. Zalijemo z zelenjavno osnovo in počasi kuhamo, približno dve uri. Ko je meso kuhano, izdolbemo kostni mozeg in meso narežemo na male kocke. Zmešamo jih z belim kruhom, ki smo ga pomočili v mesno oziroma jušno osnovo (tekočino, ki je nastala s kuhanjem). Začinimo s soljo in poprom.
2. Za riž in žafran: riž kuhamo v mleku od 14 do 16 minut, nato odcedimo. Vse sestavine damo v kuharski robot thermomix, segrejemo na 60 stopinj Celzija ter kuhamo 5 minut. Sestavine zmiksamo, prefiltriramo in damo v sifon (pripomoček za delanje smetane z bombicami).
Priprava in oblikovanje tortelinov
1. Iz naštetih sestavin zamesimo testo, ga razvaljamo, raztegnemo na rahlo pomokani površini in oblikujemo kroge premera 5 cm ter debeline 1,5 mm.
![Restavracija Agli Amici v Udinah 18.10.2019[Italija,Udine,Videm,Agli Amici,Emanuele Scarello,restavracije]](/media/images/20240111/1616042.width-660.jpg)
Restavracija Agli Amici v Udinah 18.10.2019[Italija,Udine,Videm,Agli Amici,Emanuele Scarello,restavracije]
2. Nadev s pomočjo vrečke za dresiranje nabrizgamo v kupček na sredino.
![Restavracija Agli Amici v Udinah 18.10.2019[Italija,Udine,Videm,Agli Amici,Emanuele Scarello,restavracije]](/media/images/20240111/1617254.width-660.jpg)
Restavracija Agli Amici v Udinah 18.10.2019[Italija,Udine,Videm,Agli Amici,Emanuele Scarello,restavracije]
3. Krog najprej prepognemo, da dobimo obliko polmeseca.
![Restavracija Agli Amici v Udinah 18.10.2019[Italija,Udine,Videm,Agli Amici,Emanuele Scarello,restavracije]](/media/images/20240111/1618045.width-660.jpg)
Restavracija Agli Amici v Udinah 18.10.2019[Italija,Udine,Videm,Agli Amici,Emanuele Scarello,restavracije]
4. Nato združimo konce.
![Restavracija Agli Amici v Udinah 18.10.2019[Italija,Udine,Videm,Agli Amici,Emanuele Scarello,restavracije]](/media/images/20240111/1618664.width-660.jpg)
Restavracija Agli Amici v Udinah 18.10.2019[Italija,Udine,Videm,Agli Amici,Emanuele Scarello,restavracije]
5. Kuhamo jih 3 minute v vreli in soljeni vodi, potem jih s penovko vzamemo iz vode.
6. Velike torteline zložimo na krožnik v parnem številu in jih izmenično okrasimo: enega z zgoščeno jušno osnovo govejega bočnika, drugega z rižem in žafranom iz sifona. Krožnik zaključimo z naribano lupino limone in grobo nasekljanim rožmarinom.
Priporočamo še: Odlična mesna štruca v pancentinem plaščku za nedeljsko kosilo
Fotografije: Blaž Samec
Datum Objave: 29.12.2019 ob 08:12