Tradicionalna juha z rogovilčkom

Odpri galerijo
A+ A-
Kolumbijska specialiteta z rogovilčkom za Slovenijo.
Juha, bolje rečeno obara, po imenu ajiaco je tradicionalna jed v Kolumbiji. Posebno značilna je za glavno mesto Bogoto, tisto, ki leži na nadmorski višini 2640 metrov. Tam lahko rogovilček kupite na tržnici ali v trgovinah. Suhega ali posušenega. Domovina rogovilčka je Amerika. V Evropo je prišel leta 1796, kot nova rastlina v zbirki slovitega botaničnega vrta Kew Gardens. Naši kmetje ga bolj poznajo pod imenom nemški plevel, ker je menda k nam prišel med vojno. Na poljih se včasih resno bojujejo proti njemu. Da bi ga pojedli, se zdi zato odlična ideja. Rogovilček velja za eno izmed rastlin z največ železa. Njegov okus v teh poletnih dneh je odličen. Proti koncu poletja postane bolj izrazit, zato količino rogovilčka v receptu prilagodimo.
Ta recept je poslovenjena različica originalnega ajiaca.
Sestavine
- 400 g piščančjih prsi in peruti
- 5 strokov česna
- 1 l vode
- 500 g krompirja
- 100 g vložene koruze v zrnju
- šopek listov mlade čebule
- 50 g vršičkov rogovilčka
- sol in poper
- kisla smetana
- kapre ali njihov nadomestek
Priprava
1. Na vrtu naberemo rogovilček – drobnocvetni ali vejicati – in ga operemo.
2. V loncu z minimalno olja popečemo piščančje prsi, dodamo drobno nasekljano čebulo, rahlo solimo in pokrito dušimo 3 minute, tako da čebula ovene.
3. Dodamo drobno nasekljan česen in takoj, ko zadiši, postopno dolijemo vodo.
4. Dodamo na kose narezan krompir, koruzo, grobo nasekljane liste čebule, grobo nasekljan rogovilček in začimbe po okusu.
5. Kuhamo še pol ure.
6. Postrežemo z žlico smetane in kaprami. Jaz sem namesto njih vzela domač nadomestek - vložene cvetove regrata.
NaMIG: Okus tako pripravljene juhe je osvežilen, malce nenavaden, a se ga zlahka privadijo tudi zahtevni jedci. Izkaže se, da je plevel, nad katerim se pogosto hudujemo, pravzaprav hranljiva specialiteta.
Fotografija: Katja Rebolj
Preberite še: Veganski ramen, ki je hitro pripravljen
Datum Objave: 5.7.2019 ob 12:07