Tradicionalni parklji malo drugače
Letos jih bomo za spremembo pripravili iz listnatega testa in jim dodali še malo sira.
Medtem ko se pridni otroci veselijo Miklavža in njegovih daril, naj bi se mali razbojniki bali krutih parkljev, ki jih zaradi porednosti obiščejo v vsej svoji grozoti. Že večkrat pa se je pokazalo, da so parklji pravzaprav kar prijetni, in tudi tokrat pod hrustljavo fasado skrivajo s sirom obogateno srce. Današnji podnaslov: vse plasti zlobe v listnati izvedbi.
Sestavine
Za osem zlobcev potrebujemo:
- zavitek svežega listnatega testa
- 50 g sira (midva sva izbrala edamec)
- jajce, sezam, poper v zrnju
- rdeč krep papir
Priprava
1. Pečico segrejemo na 200 stopinj.
2. Sir na drobno naribamo, jajce razžvrkljamo.
3. Zavitek listnatega testa razvijemo in ga premažemo z razžvrkljanim jajcem.
4. Po polovici testa potresemo ribani sir, drugo polovico pa nato prepognemo čez prvo.
5. Prepognjeno testo z nožem ali okroglim nožem za pico narežemo na 16 enako širokih trakcev.
6. Vsak trak z obeh strani ovijemo okoli osi.
7. Po dve vijačnici zvijemo skupaj tako, da sta na obeh koncih še ločeni. Dobimo zimzeleno obliko parklja – spodaj noge, zgoraj roge.
8. Postopek ponovimo, da nastane krdelo parkljev, ki jih zbiramo na pekaču, obloženem s papirjem za peko.
9. Vsakega premažemo z razžvrkljanim jajcem in po želji posujemo še s sezamom.
10. Parkljem v obraz zatlačimo oči iz popra – po dve zrni dobro pritisnemo v testo, kjer naj bi bil obraz.
11. Pečemo jih 10–15 minut na (za zanje prijetnih) 200 stopinjah.
12. Ko se po peklenski peki pomirijo, iz rdečega krep papirja izrežemo jezičke, ki jim jih prilepimo z malo vode.
Poizkusite še: Božanski Miklavžev kolač s suhim sadjem
Fotografija: Midva kuhava