Božanski Miklavžev kolač s suhim sadjem

Krasen kolač, ki se ga bo vsak razveselil na praznično obloženi decembrski mizi.

Dobrodušni Miklavž je resda nadvse radodaren, pretirano inovativen z darili pa ni. Njegov repertoar tvorijo suho in sveže sadje ter čokolade, za manj pridne se najde tudi kaka palica. Obilje suhega sadja, ki ga za seboj pusti to obdarovanje, lahko uporabimo v sočnem kolaču, ki je pravi znanilec prazničnega obdobja. Recimo mu sveti nikolač.

Sestavine

Sadje

  • 80 g rozin
  • 350 g mešanega suhega sadja
  • 50 g sladkorja, 500 ml vode

Kolač

  • 220 g masla sobne temperature
  • 50 ml olja, 50 ml mleka
  • 120 g kisle smetane
  • 200 g rjavega sladkorja
  • vrečka vaniljevega sladkorja
  • 300 g moke, 4 jajca
  • 1/2 vrečke pecilnega praška
  • 1/3 žličke cimeta
  • žlička vaniljeve arome

Obliv

  • čokoladni obliv
  • suho sadje

Priprava

1. V kozico stresemo rozine, drugo suho sadje in sladkor ter prilijemo vodo. Pristavimo na ogenj in ob rahlem brbotanju kuhamo približno pol ure, da voda izpari, sadje pa postane mehko in lepljivo. Ohladimo.

2. Pečico vključimo na 180 stopinj.

3. Lotimo se kolača: v posodo damo maslo sobne temperature, rjavi sladkor in vaniljev sladkor. Z mešalnikom vse skupaj dobro stepemo.

4. Vmes dodajamo jajca, eno za drugim.

5. Primešamo še kislo smetano, olje, mleko in vaniljevo aromo.

6. V drugi posodi zmešamo suhe sestavine, ki jih nato dodamo k mokrim.

7. Primešamo še ohlajeno suho sadje.

8. V model za kruh z merami 30 x 13 cm namestimo papir za peko in vanj vlijemo maso.

9. Kolač pečemo uro in 15 minut do uro in 20 minut.

10. Da je res pečen, se prepričamo z zobotrebcem – po vbodu mora ostati suh.

11. Ko se kolač ohladi, ga prelijemo s čokoladnim oblivom in po njem razporedimo suho sadje.

Preberite še: Kako naredimo išlerje

Fotografija: Midva kuhava

Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed