Trend: pozabite na solato v skledi, raje jo ponudite takole
Na instagramu in tiktoku se je pojavil nekoliko nenavaden trend, kako lahko solato postrežemo na čisto nov način. Pisali smo že o sesekljanih solatah, ki z enakomerno velikimi kosi zagotavljajo idealno mešanico okusov. Tokratna ideja, ki kroži po družbenih omrežjih pa je ravno nasprotje. Porcije solat so namreč pripravljene v enem kosu, v središču pozornosti pa je glava zelene solate.
Predvidevamo, da je navdih, ki stoji za takšno solato, recept za hrustljav cezarjev krožnik. Sestavine so namreč izjemno podobne, saj je v glavni vlogi sveža solata, ki jo v našem primeru narežemo le na četrtine oziroma osmine, odvisno od velikosti glave. Postrežemo jo kar na leseni deski, nato pa prelijemo s prelivom in čez potresemo hrustljave sestavine, ki bi sicer romale v skledo. Izbiro, ali se je boste nato lotili z noži in vilicami ali kar z rokami, prepuščamo vam oziroma gostom.
Spodaj seveda prilagamo recept v pisani in video obliki, predstavljamo pa si, da takšna ideja služi bolj vizualnemu učinku, kot da bi bila v resnici praktična za izvedbo. A če si želite servirati nekaj novega, bo na piknik mizi zagotovo pritegnila pozornost in sprožila temo za pogovor. Da pa solate vendarle ne bomo preveč zakomplicirali, količine v receptu navajamo kar v merici jogurtovega lončka.
Sestavine
- 2 glavi solate romanesko
- krutoni
- riban parmezan
Za preliv
- tretjina lončka ekstra deviškega oljčnega olja
- tretjina lončka sveže iztisnjenega soka limone
- četrtina lončka dijonske gorčice
- osmina lončka medu
- četrtina lončka vinskega kisa
- 3 strti stroki česna
- žlička mletega črnega popra
- žlička soli
Priprava
- Glavo solate razrežemo na četrtine tako, da steblo pustimo, saj bo skupaj držalo liste.
- Za 10 minut jih namočimo v veliko skledo, ki smo jo napolnili s hladno vodo in kisom. Nato jo odcedimo in pustimo približno 15 minut, da se osuši.
- V posodici zmešamo sestavine za preliv.
- Solato serviramo na leseno desko, prelijemo s prelivom in posujemo s krutoni. Čez vse skupaj posujemo še parmezan in postavimo na piknik mizo.