Odprta Kuhinja

Trend: pozabite na solato v skledi, raje jo ponudite takole

Cezarjevo solato lahko postrežemo na nekoliko drugačen način. (Foto: Six_Characters/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Na pikniku so navadno v središču pozornosti dobrote z žara, brez solatnih prilog pa seveda ne gre. A po zgledu z družbenih omrežji jih tokrat ne bomo postregli v skledah.

Na instagramu in tiktoku se je pojavil nekoliko nenavaden trend, kako lahko solato postrežemo na čisto nov način. Pisali smo že o sesekljanih solatah, ki z enakomerno velikimi kosi zagotavljajo idealno mešanico okusov. Tokratna ideja, ki kroži po družbenih omrežjih pa je ravno nasprotje. Porcije solat so namreč pripravljene v enem kosu, v središču pozornosti pa je glava zelene solate. 

Predvidevamo, da je navdih, ki stoji za takšno solato, recept za hrustljav cezarjev krožnik. Sestavine so namreč izjemno podobne, saj je v glavni vlogi sveža solata, ki jo v našem primeru narežemo le na četrtine oziroma osmine, odvisno od velikosti glave. Postrežemo jo kar na leseni deski, nato pa prelijemo s prelivom in čez potresemo hrustljave sestavine, ki bi sicer romale v skledo. Izbiro, ali se je boste nato lotili z noži in vilicami ali kar z rokami, prepuščamo vam oziroma gostom.

Spodaj seveda prilagamo recept v pisani in video obliki, predstavljamo pa si, da takšna ideja služi bolj vizualnemu učinku, kot da bi bila v resnici praktična za izvedbo. A če si želite servirati nekaj novega, bo na piknik mizi zagotovo pritegnila pozornost in sprožila temo za pogovor. Da pa solate vendarle ne bomo preveč zakomplicirali, količine v receptu navajamo kar v merici jogurtovega lončka.

Sestavine

  • 2 glavi solate romanesko 
  • krutoni
  • riban parmezan

Za preliv

  • tretjina lončka ekstra deviškega oljčnega olja
  • tretjina lončka sveže iztisnjenega soka limone
  • četrtina lončka dijonske gorčice
  • osmina lončka medu
  • četrtina lončka vinskega kisa
  • 3 strti stroki česna
  • žlička mletega črnega popra
  • žlička soli

Priprava

  1. Glavo solate razrežemo na četrtine tako, da steblo pustimo, saj bo skupaj držalo liste.
  2. Za 10 minut jih namočimo v veliko skledo, ki smo jo napolnili s hladno vodo in kisom. Nato jo odcedimo in pustimo približno 15 minut, da se osuši.
  3. V posodici zmešamo sestavine za preliv.
  4. Solato serviramo na leseno desko, prelijemo s prelivom in posujemo s krutoni. Čez vse skupaj posujemo še parmezan in postavimo na piknik mizo.

Datum Objave: 30.4.2024 ob 07:04

Več iz te teme:

solatepiknikhitro in preprosto

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.