Odprta Kuhinja

Trenta na tri načine

A+   A-
Koroški prigrizek, ki so ga pripravili ob peki kruha za potešitev prve lakote otrok, danes pa se peče samostojno.


Sestavine


- 500 g moke
- 21 g kvasa
- sol po okusu
- 2,5 do 3 dl vode

Nadevi
- kisla smetana, cela kumina, sol, sladka ali kisla smetana, sladkor, žafranika, ocvirki, drobnjak

Priprava


1. V posodo vsujemo moko, naredimo jamico. Kvas zdrobimo, zmešamo z mlačno vodo, vlijemo v jamico, malo zmešamo z moko ter pustimo, da vzhaja. Zamesimo bolj mehko testo in pustimo, da vzhaja.

2. Vzhajano testo tanko (do centimeter debelo) razvaljamo v želeno obliko.

3. Testo obložimo z izbranim nadevom. Če delamo trento z ocvirki, jih segrejemo, naložimo na testo in jih z vilicami močno pritisnemo nanj, sicer bodo po peki odpadli. Potresemo z narezanim drobnjakom. Če se odločimo za namaz s kislo oziroma sladko smetano, preprosto zmešamo vse sestavine in namažemo po testu.

4. Pečemo 20–30 minut na 180 stopinjah.
Poizkusite še: Bobi

Recept: Libeliška kuharica
Fotografija: Tomo Jeseničnik za Koroški pokrajinski muzej
Datum Objave: 20.2.2019 ob 09:02

Več iz te teme:

bobilibeliška koštaedavKosta

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.