Trenta na tri načine
Sestavine
- 500 g moke
- 21 g kvasa
- sol po okusu
- 2,5 do 3 dl vode
Nadevi
- kisla smetana, cela kumina, sol, sladka ali kisla smetana, sladkor, žafranika, ocvirki, drobnjak
Priprava
1. V posodo vsujemo moko, naredimo jamico. Kvas zdrobimo, zmešamo z mlačno vodo, vlijemo v jamico, malo zmešamo z moko ter pustimo, da vzhaja. Zamesimo bolj mehko testo in pustimo, da vzhaja.
2. Vzhajano testo tanko (do centimeter debelo) razvaljamo v želeno obliko.
3. Testo obložimo z izbranim nadevom. Če delamo trento z ocvirki, jih segrejemo, naložimo na testo in jih z vilicami močno pritisnemo nanj, sicer bodo po peki odpadli. Potresemo z narezanim drobnjakom. Če se odločimo za namaz s kislo oziroma sladko smetano, preprosto zmešamo vse sestavine in namažemo po testu.
4. Pečemo 20–30 minut na 180 stopinjah.
Poizkusite še: Bobi
Recept: Libeliška kuharica
Fotografija: Tomo Jeseničnik za Koroški pokrajinski muzej