Trik Gordona Ramsaya za res dober tiramisu brez jajc
Odpri galerijo
A+ A-
Kako doseči tisto svileno gostoto kreme za popoln tiramisu, ko ne uporabimo jajc? Odgovor najdemo v pravkar prevedeni knjigi Gordona Ramsaya Hitro in slastno.
Tiramisu v kozarčku
Za 6 oseb.
- 450 ml ohlajene črne kave
- 50 ml kavnega likerja
- 18 biskvitnih keksov savoiardi
- 40 g temne čokolade (z 80 % kakava)
- žlica kakovostnega kakava v prahu za posip
Maskarponejeva krema
- 250 g maskarponeja
- 50 ml kondenziranega mleka
- 250 ml polnomastne smetane
- 100 ml marsale ali drugega alkoholiziranega vina
Priprava
1. Hladno kavo vlijemo v plitvo posodo in primešamo kavni liker.
2. Medtem v skledi z metlico zmešamo maskarpone in kondenzirano mleko v gladko zmes.
3. V drugi skledi stepemo smetano do čvrstih vrhov. Primešamo marsalo, nato pa smetano nežno vmešamo v maskarpone.
4. Vzamemo 9 biskvitnih keksov in jih enega po enega pomočimo v kavo za nekaj sekund, razlomimo na pol in položimo po 3 polovice na dno vsakega od šestih servirnih kozarčkov.
5. Čez kekse s finim strgalom nastrgamo plast temne čokolade. V vsak kozarček nadevamo po 2 žlici maskarponejeve kreme.
6. V kavo pomočimo še preostale kekse. Razlomimo jih na pol in v vsak kozarček dodamo 3 polovice. Čez kekse nastrgamo še preostalo čokolado, nato pa kozarčke dopolnimo s preostalo maskarponejevo kremo.
7. Pred postrežbo tiramisuje s čajnim cedilcem po vsej površini posujemo s kakavom.
O knjigi Hitro in slastno
Knjiga je predkoronska: v Veliki Britaniji je izšla leta 2019 in torej ni odmev tega, kar se je dogajalo pozneje: da smo – nekateri po sili razmer – znova zapopadli kuhanje doma. Vsaj za leto, dve ... Zdaj, ko smo se vrnili v bolj ali manj ustaljene tirnice življenja, pa spet bolj do izraza pride prvi poudarek tega naslova: spet se nam mudi na vse strani, in če hočemo ohraniti tisto, kar nam je korona vseeno dobrega zapustila, navado kuhanja doma, je treba imeti recepte, ki so hitri in učinkoviti.
Takole je: od teh stotih receptov je – kar se rado zgodi pri britanskih kuharjih – veliko takih, ki črpajo z vseh koncev planeta, najraje pa od tam, do koder so segale kolonialne lovke. Je pa tudi cela gora receptov, ki so doma v našem evropskem kulturnem okolju – in prav zaradi njih mi je ta kuharica takoj postala všeč: vsak ima vgrajeno neko domislico, neko brihtno rešitev ali idejo, ki bi mi prav prišla v domači kuhinji.
Fotografija iz knjige Hitro in slastno/Louise Hagger/Mladinska knjiga
Deloindom.si: Za takšne primere bi morali doma vedno hraniti kos krede
Datum Objave: 3.3.2023 ob 12:03