Odprta Kuhinja

Trik Gordona Ramsaya za res dober tiramisu brez jajc

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Kako doseči tisto svileno gostoto kreme za popoln tiramisu, ko ne uporabimo jajc? Odgovor najdemo v pravkar prevedeni knjigi Gordona Ramsaya Hitro in slastno.


Gordon Ramsay nas je spet prepričal, tokrat s svojimi recepti za domačo kuharijo: prevedena kuharica Hitro in slastno (100 receptov za jedi, pripravljene v 30 minutah in manj) je še topla in dišeča iz tiskarne. Polna je domislic in hitrih rešitev, ki nam še kako pridejo prav v kuhinji. Recimo, za vse nas, ki imamo pomisleke glede tiramisuja, ker vsebuje surova jajca: »V tej bližnjici do tiramisuja sem v mas­karponejevi kremi uporabil kondenzirano mleko namesto jajc, ki so bolj tradicionalna, a tudi zamudnejša. Mleko doda svilnato sladkobo, ki se čudovito ujema s kavo in čokolado, in hkrati izpolnjuje vse zahteve glede tekstur in okusov, ki jih pričakujemo od tiramisuja. Če ga boste postregli gostom, ga pripravite vnaprej in pustite v hladilniku do postrežbe.«

Tiramisu v kozarčku


Za 6 oseb.

  • 450 ml ohlajene črne kave

  • 50 ml kavnega likerja

  • 18 biskvitnih keksov savoiardi

  • 40 g temne čokolade (z 80 % kakava)

  • žlica kakovostnega kakava v prahu za posip


Maskarponejeva krema

  • 250 g maskarponeja

  • 50 ml kondenziranega mleka

  • 250 ml polnomastne smetane

  • 100 ml marsale ali drugega alkoholiziranega vina


Priprava


1. Hladno kavo vlijemo v plitvo posodo in primešamo kavni liker.

2. Medtem v skledi z metlico zmešamo maskarpone in kondenzirano mleko v gladko zmes.

3. V drugi skledi stepemo smetano do čvrstih vrhov. Primešamo marsalo, nato pa smetano nežno vmešamo v maskarpone.

4. Vzamemo 9 biskvitnih keksov in jih enega po enega pomočimo v kavo za nekaj sekund, razlomimo na pol in položimo po 3 polovice na dno vsakega od šestih servirnih kozarčkov.

5. Čez kekse s finim strgalom nastrgamo plast temne čokolade. V vsak kozarček nadevamo po 2 žlici maskarponejeve kreme.

6. V kavo pomočimo še preostale kekse. Razlomimo jih na pol in v vsak kozarček dodamo 3 polovice. Čez kekse nastrgamo še preostalo čokolado, nato pa kozarčke dopolnimo s preostalo maskarponejevo kremo.

7. Pred postrežbo tiramisuje s čajnim cedilcem po vsej površini posujemo s kakavom.
O knjigi Hitro in slastno

Knjiga je predkoronska: v Veliki Britaniji je izšla leta 2019 in torej ni odmev tega, kar se je dogajalo pozneje: da smo – nekateri po sili razmer – znova zapopadli kuhanje doma. Vsaj za leto, dve ... Zdaj, ko smo se vrnili v bolj ali manj ustaljene tirnice življenja, pa spet bolj do izraza pride prvi poudarek tega naslova: spet se nam mudi na vse strani, in če hočemo ohraniti tisto, kar nam je korona vseeno dobrega zapustila, navado kuhanja doma, je treba imeti recepte, ki so hitri in učinkoviti.

Takole je: od teh stotih receptov je – kar se rado zgodi pri britanskih kuharjih – veliko takih, ki črpajo z vseh koncev planeta, najraje pa od tam, do koder so segale kolonialne lovke. Je pa tudi cela gora receptov, ki so doma v našem evropskem kulturnem okolju – in prav zaradi njih mi je ta kuharica takoj postala všeč: vsak ima vgrajeno neko domislico, neko brihtno rešitev ali idejo, ki bi mi prav prišla v domači kuhinji.

Fotografija iz knjige Hitro in slastno/Louise Hagger/Mladinska knjiga
Deloindom.si: Za takšne primere bi morali doma vedno hraniti kos krede
Datum Objave: 3.3.2023 ob 12:03

Več iz te teme:

kondenzirano mlekoGordon Ramsaytiramisu brez jajc

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.