Odprta Kuhinja

Tržiška flika: mamljiva pogača s kislo smetano

Tržiška flika (Foto: Špela Ankele)
Odpri galerijo
A+   A-
Okrogla pogača iz kvašenega testa, ki ga razvaljamo, namažemo s kislo smetano in posujemo s kumino ter soljo.

Flika je okrogla pogača z namazom. »Iz ostankov testa za kruh so v Tržiču nekdaj pripravljali flike ali fliče, kot so jim tudi rekli domačini. To je tržiška različica kvasenice, okrogle pogače iz razvaljanega kvašenega testa z namazom, ki so jo v severovzhodni Sloveniji pekli ob večjih delih in praznikih. V Tržiču so jih pripravljali iz ostankov testa in so bile sprva postna jed, kot piše Viktor Kragl v svoji knjigi Zgodovinski drobci župnije Tržič iz leta 1936,« so o jedi pred leti zapisale avtorice knjige Stare tržiške jedi, novi okusi.

Lahko bi rekli, da je flika pici podobna jed, poznamo pa še en pici podoben prigrizek, to so pičiči, pravi dolenjski hit, ki ga prav tako morate poskusiti. Recept najdete TUKAJ.

Tržiška flika

Za 4 osebe.

  • 9 žlic moke (približno 400 g)
  • 2–3 dl mlačnega mleka
  • malo olja
  • kocka kvasa
  • ščep soli
  • 0,5 kg kisle smetane
  • kumina, sol (za posip)

Priprava

  1. Iz moke, mleka, olja, kvasa in soli umesimo gladko testo kot za pico. Oblikujemo ga v hlebček, položimo v posodo, pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi vsaj pol ure oziroma toliko časa, da se volumen testa podvoji.
  2. Pečico vključimo na 180–200 stopinj Celzija.
  3. Zatem testo raztegnemo (kot pico) in položimo v namaščen pekač.
  4. Prelijemo s kislo smetano, potresemo s kumino in soljo.
  5. Pečemo od 15 do 20 minut.

Preberite še: Pinsa: sorodnica pice, ki jo morate spoznati

Datum Objave: 23.2.2024 ob 07:02

Več iz te teme:

hitro in preprostokruhprigrizekTržiška flika

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.