Odprta Kuhinja

Pinsa: sorodnica pice, ki jo morate spoznati

Če imamo radi pice, zakaj ne bi imeli še pins; slednje so vse bolj priljubljene. (Foto: Maksim Krisanov/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Med novim valom picerij k nam prihajajo tudi pinse; zunanjost je hrustljava, notranjost pa zračna in nežna.

V Ljubljani je v zadnjem času vzniknilo več lokalov, ki ponujajo skrbno izdelale pinse. Te so od daleč morda res videti kot dobro znane pice, a vseeno je med obema jedema nekaj bistvenih razlik.

Izvirni recept za pinse menda sega v antični Rim, zato to jed ponekod, predvsem v tujini, imenujejo pinsa romana. Beseda pinsa izhaja iz latinskega glagola pinsere, ki označuje vlečenje oziroma razporeditev.

Med pico in fokačo

Testo za to jed je podobno tistemu za pice, a hkrati lahko povlečemo kar precej vzporednic s testom, iz katerega nastane še ena znana in tudi zelo priljubljena jed, to je fokača. Pinso zaznamuje hrustljava zunanjost, notranjost pa je zračna in nežna.

Za pripravo sodobnih različic pinse velja še nekaj: praviloma jih pečemo dvakrat. Prvič ne povsem do konca, nato pa jih tik pred postrežbo še za nekaj minut prestavimo v vročo peč(ico), da se pinsa segreje in hkrati dobi hrustljavo skorjico.

Sodobne pinse so praviloma ovalne. Ponekod jih postrežejo tako, da jih narežejo na kakih pet centimetrov velike kvadrate, tako jih gostje lažje primejo v roke in pojedo.

Medtem ko za pice novega vala praviloma velja, da jih pripravljajo z moko, ki ima italijansko oznako 00, pa so pinse največkrat narejene iz mešanice različnih vrst moke, saj sta tu, poleg pšenične, lahko še riževa in sojina.

Ob prerezu bi marsikdo pomislil, da gre za križanca med pico in fokačo. (Foto: Rabizo/Getty Images)
Ob prerezu bi marsikdo pomislil, da gre za križanca med pico in fokačo. (Foto: Rabizo/Getty Images)

Skrbno izbrani nadevi

Testo potem obložimo z različnimi dodatki: nekatere dodajo, preden gre jed drugič na toplo, drugi spet so takšni, da jih na pinso položimo, ko je že pogreta in postavljena na krožnik (ali leseno desko) in pripravljena, da odpotuje do jedca. Ker je testo, ki poleg posebne mešanice mok zahteva veliko časa, skrbno pripravljeno, so vestno izbrani tudi dodatki, ki gredo na pinso. Pogosto so to vrhunske italijanske delikatese, od mocarele fior di late do bolonjske mortadele, pikantne klobase 'nduja, značilnega sicilijanskega sira provola in podobnih sestavin.

Še eno zanimivost smo našli: zadnjih pet ali deset let priljubljenost pins po vsem svetu narašča, vrata je menda odprlo več kot 5000 pinserij, torej lokalov, v katerih strežejo zgolj to jed, nekatere najdemo tudi pri nas, in to predvsem v Ljubljani.

Medtem ko za pico izberemo moko tipa 00, imamo pri pinsi zares proste roke. (Foto: Nataliia Pyzhova/Getty Images)
Medtem ko za pico izberemo moko tipa 00, imamo pri pinsi zares proste roke. (Foto: Nataliia Pyzhova/Getty Images)

Preberite tudi: Prisluhnite Šokkastu in sodelujte v nagradnem žrebu za delavnico velikonočne potice

Datum Objave: 23.2.2024 ob 07:02

Več iz te teme:

pinsapinserijapica

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.