Odprta Kuhinja

Univerzalno kvašeno testo za najboljše pustno cvrtje

Pustni ocvrtki (Foto: Jasmina Pirnar Krope)
Odpri galerijo
A+   A-
Pustno cvrtje je odlično in izvirno nadomestilo za zamudno izdelavo klasičnih krofov, predvsem pa je priprava nezahtevna.

»Pust hrust mastnih ust« je pred vrati in pri nas doma je vedno dovolj lačnih ust! Ko sta bila otroka še manjša, sta se tega časa veselila predvsem zaradi maškar in pustnega sprevoda. Zdaj pa »prihajamo« v leta, ko se ga veselita bolj zaradi maminega »maratonskega« cvrtja, ki se ponavadi začne z miškami in nadaljuje s tradicionalnimi klasičnimi krofi.

In večji ko so otroci, več je želja, razveseliti vse hkrati pa je kar izziv. Zato je pred nami dobrodošla rešitev – recept za univerzalno kvašeno testo, iz katerega lahko nastanejo prav vsi ocvrtki tega sveta.

Sin bo prišel na svoj račun in hrustal priljubljene donate, hčeri je všeč vse, kar je »kjut«, zato so njen izbor srčki, za moža, ki se pri tovrstni hrani rad »drži nazaj«, so mini krofki, zase pa bom pri­pravila zavite krofe, saj sem rada ustvarjalna in so malo drugačne oblike zame vedno zabavne.

Če ste se našli v moji zgodbi, ste ugotovili, da je ta ideja odlično in izvirno nadomestilo za zamudno izdelavo klasičnih krofov, predvsem pa je priprava nezahtevna. A kar je najpomembnejše: ti pustni ocvrtki so domači, mehki ter polnega in pristnega okusa, ki se ga spomnimo iz časov, ko je po hišah dišalo po kvasu, rumu in limoni, naše babice pa so z rdečimi lici v zakurjeni kuhinji pridno vihtele kuhalnico in stepale testo …

No, sama si bom delo precej olajšala, bom pa vseeno preganjala zimo z razigranimi in navihanimi ocvrtki!

Pomanjšan krofek. Poglejte, kako je puhast! (Foto: Jasmina Pirnar Krope)
Pomanjšan krofek. Poglejte, kako je puhast! (Foto: Jasmina Pirnar Krope)

Univerzalno kvašeno testo

 • 500 g gladke moke
 • 250 ml mlačnega mleka
 • 3 žlice sladkorja
 • 7 g suhega kvasa ali 25 g svežega
 • 4 rumenjaki (zmešani), 100 ml olja
 • žlička vaniljeve arome ali vaniljev sladkor, žlička soli
 • žlička ruma ali rumov sladkor
 • bio limona (naribana lupina)

Drugo

 • olje za cvrtje, sladkor v prahu

Priprava

 1. Priprava testa: moko presejemo v posodo, na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo mlačno mleko, v katerem smo raztopili sladkor, nato nanj nadrobimo sveži kvas. Počakamo približno 10 minut, da kvas začne delovati, kar pomeni, da se na površini postopoma začnejo pojavljati mehurčki. Če delamo s suhim, ni treba čakati, da se kvas aktivira, in kar nadaljujemo postopek.
 2. Nato na sredino dodamo še zmešane rumenjake, vaniljo, rum ter nastrgano limonovo lupino. Ob strani potresemo po moki sol in začnemo gnesti, pri čemer počasi prilivamo olje.
 3. Testo gnetemo z aparatom (6 do 8 minut) ali na roke, dokler se ne odlepi od dna sklede in postane gladko, prožno ter na otip celo malce lepljivo.
 4. Posodo s testom pokrijemo in ga pustimo vzhajati približno uro, da naraste za še enkrat toliko.
 5. Priprava testenih odrezkov: vzhajano testo na rahlo pomokani površini nežno razvaljamo na za prst debelo in začnemo oblikovati razne odrezke (srčke, donate, krofke …). Pomagamo si z modelčki za piškote. Ostanke porabimo za zavite krofe.
 6. Priprava zavitih krofov: ostanke testa zgnetemo v kepo in razdelimo na približno 60-gramske kose. Vsakega med dlanmi posvaljkamo v 50 do 60 cm dolg svaljek, ki ga prekrižamo in oblikujemo manjši krog z dvema krakoma. Oba kraka nato zavijemo okrog okroglega dela, konca pa dobro stisnemo skupaj. Testene odrezke in zavite krofe pokrijemo z bombažno krpo ter pustimo vzhajati še 30 minut.

Oblikovanje venčka (Foto: Jasmina Pirnar Krope)
Oblikovanje venčka (Foto: Jasmina Pirnar Krope)

 1. Cvrtje: v širšo posodo nalijemo olje, in sicer za približno dva do tri prste visoko, ter segrejemo na 160 do 170 stopinj (ali je že dovolj vroče, lahko preverimo tako, da damo vanj košček testa ali pomočimo leseno palčko, in če se naredijo mehurčki, je pripravljeno za cvrtje).
 • V segreto olje položimo testene odrezke in jih na vsaki strani ocvremo do svetlo rjave barve (ni treba pokrivati s pokrovko).
 • Ocvrtke položimo na papirnato brisačo ali mrežico in pustimo, da se odcedi odvečna maščoba.
 • Ohlajene posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Priporočamo še: Ta hitre miške s sirčkom maskarpone (VIDEO)

Datum Objave: 3.2.2024 ob 05:02

Več iz te teme:

pustpustno cvrtjesladice

Naročite se na e-novice:

Jasmina Pirnar Krope
Jasmina Pirnar KropeDružina, kuharija in narava so moje drobtinice ljubezni. Ko vse to združim in v kuhinji skupaj z otrokoma ustvarjamo domače dobrote ter neprecenljive družinske spomine, v našem domu najlepše zadiši!