Te tri ribe, ki so cenovno ugodne, trenutno priporočajo ribarnice

Katere ribe so pozimi najbolj aktualne? V hladnih mesecih je sezona lova na sardele, mole in na to spregledano vrsto iz našega morja.

Pisati o ribah pozimi se morda komu zdi smešno, saj jih povezujemo z morjem in soncem, a dejstvo je, da sezona uživanja morskih dobrot traja vse leto. Ne nazadnje so ribarnice vselej založene s svežimi ribami, kupimo lahko tudi zamrznjene. Sezona lova na nekatere, kot so sardele, je prav v hladnih mesecih.

Kako kupimo ribe

Najprej si jih dobro oglejmo, sveža ima izbočene, bistre in čvrste oči, svetlo rdeče, zaprte škrge, koža mora biti čvrsta in napeta: če pritisnemo s prstom, se meso ne sme vdreti. Preverimo vonj, ki mora biti tipičen, po ribi, vendar ne premočan. Kakovost in svežina sta pomembni ne glede na vrsto ribe. Če nam žep ne dopušča najdražjih, ki stanejo čez dvajset ali celo trideset evrov za kilogram, brez skrbi, tudi za manj denarja lahko dobimo veliko muzike.

Sveža ponudba in cene

Poklicali smo ribarnico Levante v Kopru, kjer nam je prijazni in zgovorni prodajalec Nevio povedal, kaj pri njih ponujajo pozimi, lokalno in sezonsko, da je primerno za vsak žep. »Med plavimi ribami so to vsekakor sardele, ki jih je najbolje pripraviti na žaru ali na hitro ocvreti, imenitne pa so tudi v marinadi. Trenutno je tudi sezona mola, to je bela riba, ki jo pomokamo in ocvremo v olju. Med cenejšimi priporočam še iverko, to je prav tako slovenska lokalna riba, po domače ji rečemo pašara, odlična je pečena v pečici s krompirjem.« Seveda nas je zanimalo, kaj to pomeni, da so poceni. Sardele stanejo okoli osem evrov, moli in iverke pa od deset do dvanajst evrov za kilogram. Nevio je zagotovil, da pri njih vselej ponujajo sveže sezonske ribe.

Sicer pa so ribe primerne za različne vrste priprave, lahko jih kuhamo, dušimo, cvremo ali pečemo v ponvi, v pečici oziroma na žaru. Čas priprave je v primerjavi z mesom razmeroma kratek, odvisno seveda od velikosti izbranih kosov. Sardele na primer bodo ocvrte v nekaj minutah, večja orada pa se bo v pečici pekla približno pol ure.

Izjemno pomembno je, da ribe pripravimo čim bolj sveže, saj se hitro pokvarijo, zlasti poleti. Za pripravo uporabimo oljčno olje, najbolj zdrava je pečena na žaru, ocvrte v olju si privoščimo le izjemoma.

Mimogrede: ste morda tudi vi v zadregi, ali kupujete sardine ali sardele? Sardina je toplotno obdelana sardela, konzervirana v olju ali slanici.

Besedilo: Alenka Kociper
Fotografija: JackF/Getty Images

Priporočamo še: 7 izvrstnih receptov z lignji
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana