Odprta Kuhinja

Veganska panakota, narejena iz 5 sestavin

Odpri galerijo
A+   A-
Verjetno najlahkotnejša različica, kar ste jih kdaj poskusili. Brez slabe vesti si jo lahko privoščimo tudi med tednom.Zulejka Javeršek: »Panakota je nekaj čudovitega, a žal je po navadi pripravljena z želatino. Nekega dne pa se mi je utrnilo, da bi lahko dobro znani puding chia pripravila s polnomastnim kokosovim mlekom in lastnosti teh dveh nepogrešljivih veganskih sestavin združila v panakoto. Obe sta prijazno sodelovali in ustvarili tole res fino sladico, po kateri se bomo počutili lahkotne in polne energije.« Recept iz nove knjige #sladice, ki je pravkar izšla pri založbi Kmečki glas.

Veganska panakota  • 250 ml polnomastnega kokosovega mleka (brez emulgatorjev)

  • 60 g belih semen chia

  • 2 žlici riževega ali agavovega ali javorovega sirupa


Preliv

  • 200 g zamrznjenih malin

  • 2 žlici javorovega sirupa


Priprava


1. Kokosovo mleko sobne temperature dobro premešamo, lahko tudi v mešalniku. Dodamo sirup in semena chia ter pustimo na pultu stati pol ure. Vsake toliko časa premešamo.

2. Medtem z mrzlo vodo oplaknemo od 6 do 8 silikonskih modelčkov (npr. za mafine) in jih postavimo na tortni model ali manjši pladenj. Ko se kokosova zmes že nekoliko zgosti, jo prelijemo v modelčke in vse skupaj postavimo v hladilnik za 6 ur.

3. Nekaj malin prihranimo za okras in jih odtajamo počasi, na sobni temperaturi. Preostale na hitro pokuhamo z malce javorovega sirupa. Lahko jih zmečkamo s kuhalnico ali precedimo skozi cedilo za gladkejši preliv (coulis).

4. Dodobra ohlajene panakote previdno iztisnemo iz silikonskih modelčkov na desertne krožničke. Če se oblika malce pokvari, jo lahko popravimo z navlaženimi prsti. Panakote prelijemo z ohlajenim malinovim prelivom in okrasimo s celimi malinami.

Priporočamo še: 12 sladkih receptov z malinami


Fotografija: Zulejka Javeršek
Datum Objave: 13.5.2021 ob 07:05

Več iz te teme:

malinepanakotaprelivveganska panakotasemena chia

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja