Veganski bolognese z gorsko lečo

Ta recept je za vse, ki se izogibajo mesu ali preprosto želijo pojesti več rastlinskih sestavin, a se hkrati nočejo odreči okusu. Veganska različica z gorsko lečo je čisto podobna pravi bolonjski omaki, a brez mesa. Okusna in bogata omaka bo prava spremljava vašim testeninam.

Tale omaka bolognese po okusu pravzaprav ne zaostaja veliko za klasično, tudi privoščimo si jo enako, vendar je naravno brez holesterola, saj je narejena na rastlinski osnovi. Tudi priprava je skoraj enaka, le da nam ni treba pražiti mesa. Midva sva izbrala gorsko lečo, ki je bolj kompaktna in ne razpade kot npr. rdeča, zato tudi po teksturi bolj spominja na meso. Lečo dodamo med praženjem zelenjave, ko vse skupaj zalijemo in začinimo, pa se na majhnem ognju kuha še 40–50 minut, da se leča zmehča. Čas priprave lahko skrajšamo tako, da lečo pred kuhanjem namakamo v vodi. Druge vrste (rdeča in rumena) potrebujejo manj časa.

Sestavine

– velika čebula, steblo zelene, korenček, 3 stroki česna
– žlica olja, lovorov list, ščepec origana
– žlica trojnega paradižnikovega koncentrata
– 1/2 lončka gorske leče, 400 g testenin
– 500 g vloženega paradižnika v koščkih
– žlica balzamičnega kisa, sol, poper po okusu

Priprava

1. Čebulo, zeleno in korenček drobno sesekljamo. Lečo pod vodo temeljito operemo.

2. V večji ponvi segrejemo žlico olja ter popražimo sesekljano čebulo, zeleno in korenček, da se zelenjava omehča in razpusti. Nato dodamo še sesekljane stroke česna. Zelen­javo pomaknemo na stran, na sredino ponve pa dodamo paradižnikov koncentrat in ga popražimo, da potemni.
3. Dodamo še gorsko lečo, vse skupaj premešamo in zalijemo s paradižnikom. Dodamo še lonček vode, lovorov list, origano, poper po okusu in žlico balzamičnega kisa.

4. Na majhnem ognju počasi kuhamo in občasno premešamo, da se omaka zgosti in leča zmehča. Po potrebi dolijemo še vodo (lahko tudi jušno osnovo).

5. Pred koncem kuhanja omako solimo in odstranimo lovorov list.

6. V loncu osoljene vode skuhamo testenine po navodilih. Ko so kuhane, prihranimo lonček vode, testenine odcedimo in jih pomešamo z lečno omako. Da bo omaka bolj kremasta, dodamo lonček prihranjene vode od kuhanja testenin.

7. Postrežemo s parmezanom ali vegansko alternativo.

Preberite še: VIDEO: Kako naredimo domače praline s polnilom

Recept in fotografija: Vibrant plate

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana