Odprta Kuhinja

Veganski pesto iz listov vijolice in hmeljevi poganjki

A+   A-
Kuharski mojster Janez Bratovž pravi, da ima najraje popečene hmeljeve poganjke, in strinjam se z njim. Le na olju jih popražimo, posolimo s solnim cvetom in ... Otroci mi pravijo, da so še vedno malo hrapavi in da imajo okus po jajčevcih. Imajo prav?


Sestavine


- 2 skodelici listov vijolice
- 2 stroka česna
- 2 skodelici brazilskih oreščkov (uporabili jih bomo le približno pol)
- 1 dl oljčnega olja nežnega okusa
- solni cvet, poper
- šopek hmelja
- olje

Priprava


1. Indijske oreščke čez noč namočimo v taki količini vode, da jih prekrije.

2. Iz oreščkov in vode v blenderju na­slednji dan pripravimo gladko zmes. To je veliko lažje, če je količina oreščkov večja.

3. Naberemo liste vijolice, jih operemo in na drobno nasekljamo.

4. Nasekljamo tudi česen in primešamo k zmletim oreščkom.

5. Vse sestavine v možnarju dobro pretlačimo, premešamo in pustimo stati nekaj minut, da se dobro povežejo.

6. Hmeljeve poganjke popražimo na olju, da dobijo lepo rumeno zapečeno barvo, jih solimo in takoj postrežemo z nekaj pesta iz oreščkov in listov vijolice.
Nasvet: Tako pripravljen veganski pesto lahko hranimo v hladilniku do 3 dni. Uporabimo ga lahko tudi kot namaz.

Namig: Preostanek mase iz oreščkov lahko zamrznemo ali z vaniljo iz nje na hitro pripravimo sladoled.

Dobro je vedeti: Ko govorimo o listih vijolice, svetujem, da jih ljudje nabirajo ob cvetenju, ker imajo podobno srčasto oblikovane liste tudi nekatere strupene rastline. Ko cveti, pa je vijolica nezamenljiva.
Datum Objave: 8.4.2019 ob 08:04

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: