Veganski ramen, ki je hitro pripravljen

Odpri galerijo
A+ A-
Japonski zen z rezanci.
Sestavine (za dva)
- 2 žlici sezamovega olja
- srednje velika čebula
- 2 stroka česna
- košček svežega ingverja
- pol litra zelenjavne jušne osnove
- korenček
- četrt glave zelja
- pak choi ali nekaj listov blitve
- por
- mlada bučka
- olje za praženje zelenjave
- dva šopka japonskih rezancev (najboljše seveda rezancev za ramen)
- malo soli
- poper in čili v prahu
Za bolj avtentičen okus, ni pa nujno:
- 2 žlici tamari omake
- žlica bele miso paste
- alge nori
- 4 gobe šitake
- mlada čebula z zelenjem
- kalčki iz stročnic
- 2 rezini pečenega tofuja
Priprava
1. To je zelo poenostavljen in veganiziran recept za japonsko juho z rezanci. Previdno s soljo, nekatere sestavine so že slane: jušna osnova, tamari omaka, miso pasta.
2. V kozici na sezamovem olju močno popražimo nasekljano čebulo, česen in ingver. Prilijemo malo jušne osnove in podrgnemo po dnu, da se juha rjavo obarva. Pokuhamo, prilijemo ostalo jušno osnovo in počasi kuhamo približno pol ure – dlje kot kuhamo, več okusa bo imela juha.
3. Ločeno pripravimo zelenjavo, narezano na grižljaje. Najlepše je, če lahko zelenjavo na hitro popražimo v vroči železni ponvi, tako da je rjavo opečena, vendar še čvrsta. Za zelenjavo pražimo gobe. Če bo v juhi tofu, ga opečemo nazadnje.
4. V tretji posodi po navodilih na embalaži skuhamo rezance in jih odcedimo.
5. Pripravimo dve skodelici in vanje razdelimo rezance. Juho začinimo po okusu: s tamari omako, miso pasto, algami, čilijem, poprom, strtim česnom... naj bo izrazitega okusa in rjave barve.
6. Z juho zalijemo rezance in jo obložimo z zelenjavo, gobami in tofujem. Postrežemo s palčkami ali lesenimi žlicami.
Poizkusite še: Medeni drobljenec z nektarinami
Fotografija: Hana Splichal
Datum Objave: 29.6.2019 ob 16:06