
Burger v veganski različici po res dobrem receptu profi kuharja sem jedla skoraj z zaprtimi očmi.
Sestavine
Polpeti
– kuhan fižol v zrnju
– rdeča leča
– belo vino
– korenček
– sol in poper
– kurkuma
– čili
– česen
– čebula
– oljčno olje za ponev
– arašidovo maslo
– ovseni kosmiči
Nadev
– zelje
– majoneza
– kisle kumarice
– gorčica hren
– jabolčni kis
Namaz
-200 g čebule
– žlička sladkorja
– sol in poper
– 200 ml rdečega vina
Priprava
1. Za polpete naribamo korenček, nasekljamo čebulo in česen. Lečo skuhamo v čim manj vode.
2. Na oljčnem olju pražimo čebulo, česen, korenček, solimo in popramo, začinimo s kurkumo in čilijem v prahu po okusu. Med kratkim praženjem zalivamo z belim vinom. Dodamo lečo in nadaljujemo praženje, da izhlapi vsa tekočina. Ohladimo.
3. Ovsene kosmiče zmeljemo v kavnem mlinčku, da dobimo ovseno moko. Fižol zmečkamo v pire.
4. Vse stresemo v skledo, dodamo arašidovo maslo in moko ter premešamo. Z moko uravnavamo gostoto. Pustimo par minut, nato s pomokanimi rokami oblikujemo polpete.
5. Zložimo jih na naoljen pekač in spečemo v prej ogreti pečici (200 stopinj, 10 minut). Za nadev zelje res fino naribamo, kumarice drobno nasekljamo, zmešamo z majonezo, gorčico, hrenom in kisom. Za namaz nasekljamo čebulo in spražimo na sladkorju, da karamelizira.
6. Pazimo, da se ne zažge, ker postane grenko. Solimo, popramo in zalijemo z vinom. Kuhamo počasi, da čebula popolnoma razpade, tekočina pa povre. Spodnjo stran prerezane bombete namažemo s karamelizirano čebulo, obložimo s polpetom, nadevamo z zeljem in pokrijemo z zgornjim delom.
Preberite še: Kako očistiti žar?
Fotografija: Hana Splichal