Vege burgerji

Burger v veganski različici po res dobrem receptu profi kuharja sem jedla skoraj z zaprtimi očmi.

Sestavine

Polpeti
– kuhan fižol v zrnju
– rdeča leča
– belo vino
– korenček
– sol in poper
– kurkuma
– čili
– česen
– čebula
– oljčno olje za ponev
– arašidovo maslo
– ovseni kosmiči
Nadev
– zelje
– majoneza
– kisle kumarice
– gorčica hren
– jabolčni kis
Namaz
-200 g čebule
– žlička sladkorja
– sol in poper
– 200 ml rdečega vina

Priprava

1. Za polpete naribamo korenček, nasekljamo čebulo in česen. Lečo skuhamo v čim manj vode.

2. Na oljčnem olju pražimo čebulo, česen, korenček, solimo in popramo, začinimo s kurkumo in čilijem v prahu po okusu. Med kratkim praženjem zalivamo z belim vinom. Dodamo lečo in nadaljujemo praženje, da izhlapi vsa tekočina. Ohladimo.

3. Ovsene kosmiče zmeljemo v kavnem mlinčku, da dobimo ovseno moko. Fižol zmečkamo v pire.

4. Vse stresemo v skledo, dodamo arašidovo maslo in moko ter premešamo. Z moko uravnavamo gostoto. Pustimo par minut, nato s pomokanimi rokami oblikujemo polpete.

5. Zložimo jih na naoljen pekač in spečemo v prej ogreti pečici (200 stopinj, 10 minut). Za nadev zelje res fino naribamo, kumarice drobno nasekljamo, zmešamo z majonezo, gorčico, hrenom in kisom. Za namaz nasekljamo čebulo in spražimo na sladkorju, da karamelizira.

6. Pazimo, da se ne zažge, ker postane grenko. Solimo, popramo in zalijemo z vinom. Kuhamo počasi, da čebula popolnoma razpade, tekočina pa povre. Spodnjo stran prerezane bombete namažemo s karamelizirano čebulo, obložimo s polpetom, nadevamo z zeljem in pokrijemo z zgornjim delom.

Preberite še: Kako očistiti žar?

Fotografija: Hana Splichal

Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

Kuhinja je majhna, a ima veliko mizo in vrata na vrt. Po njej se vrtijo mačji repi, skoznjo steče pes, nikoli ni miru. Hana fotografira in se pogovarja z divjim kvasom, jaz ropotam z lonci in obračam kuhalnico. Kljub temu se vsi najraje gnetejo v najini ekološki in veganski kuhinji, kjer diši po indijskih začimbah in toplem kruhu.Verjamem, da je kuhinja srce hiše, in v srcu se zgodijo najpomembnejše stvari.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed