Velikonočna miza: predjedi, ki jih ne boste zlahka pozabili
Nič ni boljšega kot dober začetek jedi, zlasti če za mizo sedimo v najboljši družbi in če se pripravljamo na tradicionalno praznovanje, o katerem si želimo, da bi o njem še dolgo razpravljali. V dobrem smislu, seveda. In ker je velika noč največji krščanski praznik, ki ga proslavimo z druženjem in obilnimi obedi, smo za vas pripravili nekaj neprecenljivih nasvetov. Z njimi bo letošnja pogostitev ob koncu marca prava uspešnica.
Najprej se lotimo priprave mize in nato še uvoda v velikonočno pojedino – predjedi.
Da bodo okusi na mizi še bolj izpopolnjeni, poiščite sestavine za velikonočne jedi v katalogu izdelkov Deluxe.
Kako dekorirati mizo, da bo pustila dober vtis
Velikonočna dekoracija je nekakšna idealna sinergija med tradicijo in pomladno svežino. Po starem slovenskem izročilu naj bi že do četrtka pred veliko nočjo opravili spomladansko čiščenje doma in ga tako pripravili na velikonočno pogostitev.
Ne glede na to, ali se boste držali te stare navade, boste ob okraševanju mize in doma nedvomno uživali.
Osrednji prostor velike noči je jedilnica oziroma miza, kamor boste postavili svoje dobrote. Da bo zasijala v slogu, ki vam je najbolj blizu, smo za vas pripravili nekaj predlogov.
Pomemben del velikonočne dekoracije so tudi oljčne veje, butare ali kakšno drugo zelenje, ki naj bi jih v cerkev odnesli na blagoslov na cvetno nedeljo – to je na zadnjo nedeljo pred veliko nočjo. Blagoslovljeno zelenje se doma na posebnem mestu hrani vse do naslednje cvetne nedelje.
Rešite kviz: Kako dobro poznate tradicijo velike noči?
Začnite v slogu: dve ideji za predjedi, ki bodo pravi kulinarični uvod
In če boste s pravim izborom dekoracije poželi prvi aplavz, naj bo navdušenje ob predjedeh uvod v pravo velikonočno pogostitev.
V Lidlu so pripravili dva predloga za predjed: bresaolo s hruško, pečeno na žaru, in parmezanov čips ter osvežujočo melonino solato z bivoljo mocarelo, parmsko šunko in meto.
Melonina solata z bivoljo mocarelo, parmsko šunko in meto
Sestavine za 4 osebe:
- 0,5 medene melone
- 0,5 kantalup melone
- 200 g bivolje mocarele
- 100 g velikih kozic
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- žlica balzamičnega kisa
- sol
- poper
- 3 žličke kakovostnega balzamičnega kisa Balsamico di Modena
Priprava:
Melone prerežemo na pol, odstranimo semena in narežemo na kocke. Velikost kock lahko spreminjamo po želji. Damo jih v skledo.
Parmsko šunko natrgamo na tanke trakove ali koščke. Sveže metine liste umijemo in grobo nasekljamo. V manjši skledi zmešamo olivno olje in balzamični kis. Na kocke narezano melono prelijemo s prelivom, da se okusi dobro porazdelijo. Na sredino solate položimo bivoljo mocarelo in nanjo razporedimo parmsko šunko.
Solato potresemo s sesekljano meto. Po okusu začinimo s soljo in poprom. Melonino solato pustimo stati v hladilniku približno 10–15 minut, da se ohladi in se okusi bolje povežejo. Melonino solato serviramo na krožnike, pokapamo z malo balzamične redukcije in po želji okrasimo z dodatno meto.
Bresaola s hruško, pečeno na žaru, parmezanov čips
Sestavine za 4 osebe:
- paket bresaole
- 2 hruški
- 50 g italijanskega sira parmigiano reggiano
- peteršilj
- 125 ml olja za cvrtje
- olivno olje
- limonin sok
- sol
- poper
Priprava:
Parmezan na grobo naribamo. Na srednji temperaturi segrejemo ponev (s premazom proti sprijemanju) in po dnu ponve enakomerno razporedimo parmezan v manjših količinah. Sir stalimo in pustimo, da rahlo porumeni, dokler ne postane hrustljav. Pazite, da se ne zasmodi. Parmezanov čips odstranimo iz ponve in odcedimo na kuhinjskem papirju. Odstavimo.
Peteršilj temeljito umijemo in osušimo. V loncu ali ponvi segrejemo rastlinsko olje. V vroče olje damo peteršilj in ga približno 30 sekund pražimo, da postane hrustljav. Ocvrt peteršilj odcedimo na kuhinjskem papirju. Odstavimo.
Hruške olupimo, prerežemo na pol in odstranimo sredico. Polovice hrušk premažemo z malo olivnega olja in jih na žaru ali v ponvi za žar na srednji temperaturi pečemo, dokler ne dobijo vidnih sledi žara in postanejo rahlo karamelizirane. Običajno traja približno 3–4 minute na vsaki strani. Hruške morajo biti še vedno rahlo čvrste. Pečene hruške na žaru narežemo na tanke rezine.
Na vsakega od štirih krožnikov položimo tri rezine bresaole. Nanje razporedimo rezine hruške z žara. Jed okrasimo s parmezanovim čipsom in ocvrtim peteršiljem. Vse skupaj pokapamo z ekstra deviškim olivnim oljem in nekaj kapljicami limoninega soka. Po okusu začinimo s soljo in poprom.
Še več idej: Lidlovi izdelki Deluxe za še več velikonočne ustvarjalnosti
Potrebujete več navdiha za pripravo izvrstnih velikonočnih predjedi? Prelistajte katalog izjemnih izdelkov Deluxe in ustvarite svojevrstne jedi. Od izbranih narezkov, namazov, sirov pa vse do morskih ali vegetarijanskih dobrot.
In če nimate časa in potrpljenja za kuhanje in ustvarjanje v kuhinji, vam izdelki Deluxe lahko priskočijo na pomoč. Na primer z že pripravljenimi predjedmi, izborom francoskih sirov, ki ga lahko lično postavite na leseno desko in dekorirate s svežo zelenjavo ali suhim sadjem. Lahko pa narežete in postavite na izbrane pladnje že pripravljenega lososa v listnatem testu, hrustljavo pinso s kuhano šunko ali polnjeno fokačo z lososom in mocarelo. Dober izhod v sili so tudi prigrizki v obliki zelenjavnega čipsa in grisini.
Naj bo velikonočna praznična miza ravno takšna, kot ste si predstavljali, obogatite jo z izbranimi vrhunskimi izdelki Lidl Deluxe.
Ne zamudite: v naslednjih dneh vam razkrijemo še prvovrstne recepte za glavne jedi in sladice.
Sodelujte v zabavnem kvizu:
Naročnik oglasne vsebine je Lidl Slovenija