Odprta Kuhinja

Velikonočna miza: predjedi, ki jih ne boste zlahka pozabili

FOTO: Lidl Slovenija
Odpri galerijo
A+   A-
Kako pričarati pogostitev, ki bo že na začetku prava gurmanska simfonija? Naj se letošnja velikonočna kulinarična avantura začne v velikem slogu.

Nič ni boljšega kot dober začetek jedi, zlasti če za mizo sedimo v najboljši družbi in če se pripravljamo na tradicionalno praznovanje, o katerem si želimo, da bi o njem še dolgo razpravljali. V dobrem smislu, seveda. In ker je velika noč največji krščanski praznik, ki ga proslavimo z druženjem in obilnimi obedi, smo za vas pripravili nekaj neprecenljivih nasvetov. Z njimi bo letošnja pogostitev ob koncu marca prava uspešnica.

Najprej se lotimo priprave mize in nato še uvoda v velikonočno pojedino – predjedi.

Kako dekorirati mizo, da bo pustila dober vtis

Velikonočna dekoracija je nekakšna idealna sinergija med tradicijo in pomladno svežino. Po starem slovenskem izročilu naj bi že do četrtka pred veliko nočjo opravili spomladansko čiščenje doma in ga tako pripravili na velikonočno pogostitev.

Ne glede na to, ali se boste držali te stare navade, boste ob okraševanju mize in doma nedvomno uživali.

Osrednji prostor velike noči je jedilnica oziroma miza, kamor boste postavili svoje dobrote. Da bo zasijala v slogu, ki vam je najbolj blizu, smo za vas pripravili nekaj predlogov.

Klasični minimalizem: če vam kričeče barve in kič niso blizu, predlagamo klasično eleganco s preprostimi barvnimi odtenki in dodatki iz kristala. FOTO: Depositphotos
Klasični minimalizem: če vam kričeče barve in kič niso blizu, predlagamo klasično eleganco s preprostimi barvnimi odtenki in dodatki iz kristala. FOTO: Depositphotos

Razigrano in pomladno: naj bo miza v znamenju zajčkov, piščančkov in svežega cvetja. Pirhe postavite v stekleno posodo ali kar razporedite po mizi, sveže cvetje postavite v vazo ali kot dekoracijo ob pogrinjku. FOTO: Depositphotos
Razigrano in pomladno: naj bo miza v znamenju zajčkov, piščančkov in svežega cvetja. Pirhe postavite v stekleno posodo ali kar razporedite po mizi, sveže cvetje postavite v vazo ali kot dekoracijo ob pogrinjku. FOTO: Depositphotos

Rustikalno in domače: za vse romantike po duši, ki stavijo na tradicijo. Pastelne barve pirhov in izbranega cvetja naj bodo usklajene s prtički in prtom na mizi. Izberite bolj klasične krožnike in kozarce ter pričarajte pristni pridih podeželja. FOTO: Depositphotos
Rustikalno in domače: za vse romantike po duši, ki stavijo na tradicijo. Pastelne barve pirhov in izbranega cvetja naj bodo usklajene s prtički in prtom na mizi. Izberite bolj klasične krožnike in kozarce ter pričarajte pristni pridih podeželja. FOTO: Depositphotos

Bolj sproščeno: če imate prostor in če bo vreme naklonjeno, organizirajte pogostitev na vrtu ali terasi. Naj bo miza bolj sproščena, izkoristite zunanji prostor za kuliso, ki vam bo navdih tudi pri dekoraciji – travniško cvetje, pastelne barve in »naredi sam« dodatki, ki bodo priklicali malo nostalgije. Dovolite si malo več improvizacije. FOTO: Lidl Slovenija
Bolj sproščeno: če imate prostor in če bo vreme naklonjeno, organizirajte pogostitev na vrtu ali terasi. Naj bo miza bolj sproščena, izkoristite zunanji prostor za kuliso, ki vam bo navdih tudi pri dekoraciji – travniško cvetje, pastelne barve in »naredi sam« dodatki, ki bodo priklicali malo nostalgije. Dovolite si malo več improvizacije. FOTO: Lidl Slovenija

Začnite v slogu: dve ideji za predjedi, ki bodo pravi kulinarični uvod

In če boste s pravim izborom dekoracije poželi prvi aplavz, naj bo navdušenje ob predjedeh uvod v pravo velikonočno pogostitev.

V Lidlu so pripravili dva predloga za predjed: bresaolo s hruško, pečeno na žaru, in parmezanov čips ter osvežujočo melonino solato z bivoljo mocarelo, parmsko šunko in meto. 

Melonina solata z bivoljo mocarelo, parmsko šunko in meto

Sestavine za 4 osebe:

Priprava:

Melone prerežemo na pol, odstranimo semena in narežemo na kocke. Velikost kock lahko spreminjamo po želji. Damo jih v skledo.

Parmsko šunko natrgamo na tanke trakove ali koščke. Sveže metine liste umijemo in grobo nasekljamo. V manjši skledi zmešamo olivno olje in balzamični kis. Na kocke narezano melono prelijemo s prelivom, da se okusi dobro porazdelijo. Na sredino solate položimo bivoljo mocarelo in nanjo razporedimo parmsko šunko.

Solato potresemo s sesekljano meto. Po okusu začinimo s soljo in poprom. Melonino solato pustimo stati v hladilniku približno 10–15 minut, da se ohladi in se okusi bolje povežejo. Melonino solato serviramo na krožnike, pokapamo z malo balzamične redukcije in po želji okrasimo z dodatno meto.

Bresaola s hruško, pečeno na žaru, parmezanov čips

Sestavine za 4 osebe:

Priprava:

Parmezan na grobo naribamo. Na srednji temperaturi segrejemo ponev (s premazom proti sprijemanju) in po dnu ponve enakomerno razporedimo parmezan v manjših količinah. Sir stalimo in pustimo, da rahlo porumeni, dokler ne postane hrustljav. Pazite, da se ne zasmodi. Parmezanov čips odstranimo iz ponve in odcedimo na kuhinjskem papirju. Odstavimo.

Peteršilj temeljito umijemo in osušimo. V loncu ali ponvi segrejemo rastlinsko olje. V vroče olje damo peteršilj in ga približno 30 sekund pražimo, da postane hrustljav. Ocvrt peteršilj odcedimo na kuhinjskem papirju. Odstavimo.

Hruške olupimo, prerežemo na pol in odstranimo sredico. Polovice hrušk premažemo z malo olivnega olja in jih na žaru ali v ponvi za žar na srednji temperaturi pečemo, dokler ne dobijo vidnih sledi žara in postanejo rahlo karamelizirane. Običajno traja približno 3–4 minute na vsaki strani. Hruške morajo biti še vedno rahlo čvrste. Pečene hruške na žaru narežemo na tanke rezine.

Na vsakega od štirih krožnikov položimo tri rezine bresaole. Nanje razporedimo rezine hruške z žara. Jed okrasimo s parmezanovim čipsom in ocvrtim peteršiljem. Vse skupaj pokapamo z ekstra deviškim olivnim oljem in nekaj kapljicami limoninega soka. Po okusu začinimo s soljo in poprom.

Še več idej: Lidlovi izdelki Deluxe za še več velikonočne ustvarjalnosti

Potrebujete več navdiha za pripravo izvrstnih velikonočnih predjedi? Prelistajte katalog izjemnih izdelkov Deluxe in ustvarite svojevrstne jedi. Od izbranih narezkov, namazov, sirov pa vse do morskih ali vegetarijanskih dobrot.

In če nimate časa in potrpljenja za kuhanje in ustvarjanje v kuhinji, vam izdelki Deluxe lahko priskočijo na pomoč. Na primer z že pripravljenimi predjedmi, izborom francoskih sirov, ki ga lahko lično postavite na leseno desko in dekorirate s svežo zelenjavo ali suhim sadjem. Lahko pa narežete in postavite na izbrane pladnje že pripravljenega lososa v listnatem testu, hrustljavo pinso s kuhano šunko ali polnjeno fokačo z lososom in mocarelo. Dober izhod v sili so tudi prigrizki v obliki zelenjavnega čipsa in grisini.

Naj bo velikonočna praznična miza ravno takšna, kot ste si predstavljali, obogatite jo z izbranimi vrhunskimi izdelki Lidl Deluxe.

Ne zamudite: v naslednjih dneh vam razkrijemo še prvovrstne recepte za glavne jedi in sladice.

Sodelujte v zabavnem kvizu:


Naročnik oglasne vsebine je Lidl Slovenija

Datum Objave: 18.3.2024 ob 12:03

Več iz te teme:

velika nočDeluxeugodna cenapredjedsvežinakakovostrecept

Naročite se na e-novice:

Promo Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja