Velikonočna orehova potica po Reginino

Ko gre za potico, smo vedno na lovu za pravimi mojstri, njihovimi nasveti, namigi in triki.

Sestavine

Testo
– 500 g moke (tip 400)
– 2,5 dl mleka (najbolje domačega, polnomastnega)
– 60 g sladkorja
– 60 g masla
– 2 jajci (rumenjaka)
– 15 g kvasa
– 10 g soli
– zavitek vaniljevega sladkorja
Nadev
– 400 g orehov, 200 g sladkorja
– 1,5 dl mleka, 80 g masla
– 2 beljaka (ostala od testa)
– 1–2 žlici drobtin
– žlička vaniljevega sladkorja, cimet

Priprava

1. Zmešamo sladkor in sol, primešamo še zavitek vaniljevega sladkorja.

2. Pogrejemo mleko, toliko, da ga še lahko premešamo z roko. Posebej razpustimo maslo.

3. Začnemo pripravljati kvasec: pol decilitra toplega mleka odvzamemo, vanj nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja. Pustimo, da vzhaja na dvojno količino.

4. V preostalo pogreto mleko stresemo sladkor, sol in vaniljev sladkor in dva rumenjaka. Dobro premešamo, da se sladkor in sol dobro raztopita.

5. Moko presejemo v posodo, s tem jo rahljamo. Na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo toplo mleko z dodatki. Nekoliko premešamo, dodamo pripravljeni kvasec, spet pregnetemo in dodamo raztopljeno maslo.

6. Testo gnetemo do mehke svilnate strukture (toliko časa, da odstopa od posode in rok). Posodo nato pokrijemo z vlažno krpo, da se testo ne izsuši, in pustimo počasi vzhajati na toplem, približno uro oziroma toliko, da dvojno naraste.

7. Medtem pripravimo pekač – potičnico (premer 20 cm) in nadev: segrejemo mleko, da je vroče. Med mlete orehe najprej vmešamo sladkor, dodamo drobtine, vaniljev sladkor in cimet ter prelijemo z vročim – vrelim mlekom in maslom. Dobro premešamo in nazadnje dodamo še beljaka, ne stepena, in še enkrat premešamo, da dobimo enotno mazavo zmes, a ne premehko.

8. Tačas je testo že vzhajalo, rahlo ga pregnetemo in pustimo še malo vzhajati. Ko spet nekoliko naraste, ga zvrnemo na pomokan prt, z rokami oblikujemo pravokotnik in ga enakomerno razvaljamo (na približno 3 mm). Ker je testa za dve potici, naj bo dolžina pravokot­nika 70 do 80 cm, širina 25 cm.

9. Namažemo ga z nadevom, ki mora segati čisto do roba in po želji potresemo z rozinami. Počasi ga tesno in natančno zvijemo, da pozneje ne nastanejo luknje.

10. Zvitek odrežemo poševno, daljši del naj ima dolžino dveh premerov pekača (zmerimo kar z nožem) in ga položimo v pekač. Pustimo vzhajati približno uro in pol, nato večkrat prebodemo čisto do dna pekača, da ima zrak med vzhajanjem prosto pot. Vzhajamo še deset minut.

11. Medtem segrejemo pečico na 180 stopinj. Pred peko potico pomažemo z mlekom in takoj damo peči. Pečemo jo 45 do 60 minut, odvisno od pečice.

12. Ko je pečena, jo še 15 minut pustimo v pekaču, šele nato jo stresemo na rešetko, kjer se počasi ohlaja. Najbolje je, da jo razrežemo šele naslednji dan, ne bo se drobila in razpadla, pa še okusnejša bo.

Preberite še: Trije temelji kraljevske velikonočne potice

Recept: Regina Eniko
Fotografija: Leon Vidic

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed