Tako bo velikonočna šunka v testu letos zacvetela

To je naša nova ideja, kako velikonočno šunko spremeniti v velik pomladni cvet, da bo praznovanje velike noči tudi praznovanje vsega lepega.

Mini velikonočne šunke v testu

Kvasni nastavek

  • 42 g svežega kvasa
  • žlička sladkorja
  • mlačna voda

Testo

  • 1 kg bele moke
  • sol
  • 5 dl mleka
  • 2–3 dl mlačne vode
  • 5 žlic sončničnega olja
  • 30 dag kuhane velikonočne šunke

Priprava

1. Najprej se lotimo nastavka: kvas razdrobimo in mu dodamo sladkor ter malo mlačne vode. Zmešamo in pustimo, da naraste.

2. Pripravimo testo: moko presejemo v večjo skledo in naredimo jamico. V jamico damo olje, tekočino, kvasni nastavek in sol. Zgnetemo čvrsto testo in pustimo pokrito v posodi počivati in vzhajati kakšno uro.

3. Šunko narežemo na 8 približno enakih kosov.

4. Vzhajano testo stresemo na delovno površino in ga razdelimo na 9 enakih kosov. V 8 kosov testa zavijemo šunko in jih oblikujemo v bombetke/buhteljčke. En buhteljček pustimo prazen in ta bo postal sredica cveta.

5. Drugih 8 kosov zložimo v cvet okoli njega in pustimo vzhajati 30 minut. Na buhteljčke s šunko položimo pisano pletenico (navodila malce nižje). Premažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo na 180 stopinjah 40 minut.

Kako naredimo pisano pletenico

Rdeča/roza

  • 200 g bele moke
  • 1,5 dl soka rdeče pese
  • 3 jedilne žlice sončničnega olja
  • 1 čajna žlička suhega kvasa
  • 1/2 čajne žličke sladkorja
  • sol

Zelena

  • 200 g bele moke
  • 1 čajna žlička suhega kvasa
  • 1/2 čajne žličke sladkorja
  • 3 jedilne žlice sončničnega olja
  • 1–2 dl vode
  • sol
  • jedilna zelena barva

Rumena

  • 200 g bele moke
  • 1 čajna žlička suhega kvasa
  • 3 jedilne žlice sončničnega olja
  • 1/2 čajne žličke sladkorja
  • 1–2 dl vode
  • sol
  • kurkuma v prahu

Priprava

1. Rdeča/roza: Moko presejemo in vanjo vmešamo suhi kvas, sladkor, sol, sončnično olje in sok rdeče pese. Testo dobro pregnetemo in oblikujemo v hlebček. Pustimo počivati 30 minut.

2. Zelena: Moko presejemo in vanjo vmešamo suhi kvas, sladkor, sol, sončnično olje, jedilno zeleno barvo in vodo. Testo dobro pregnetemo in oblikujemo v hlebček. Pustimo počivati 30 minut.

3. Rumena: Moko presejemo in vanjo vmešamo suhi kvas, sladkor, sol, sončnično olje, kurkumo in vodo. Testo dobro pregnetemo in oblikujemo v hlebček. Pustimo počivati 30 minut.

4. Vse tri hlebčke oblikujemo v dolge svaljke in jih prepletemo. Pletenico stisnemo v svitek in položimo na cvet mini šunk v testu.

Priporočamo še: Naravna barvila: Kako naredimo pirhe v negativu (VIDEO)

Priprava Neli Selan in Lea Sterle/Kult316

Fotografije Sonja Ravbar

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed