Odprta Kuhinja

Tako bo velikonočna šunka v testu letos zacvetela

Odpri galerijo
A+   A-
To je naša nova ideja, kako velikonočno šunko spremeniti v velik pomladni cvet, da bo praznovanje velike noči tudi praznovanje vsega lepega.


Mini velikonočne šunke v testu


Kvasni nastavek

  • 42 g svežega kvasa

  • žlička sladkorja

  • mlačna voda


Testo

  • 1 kg bele moke

  • sol

  • 5 dl mleka

  • 2–3 dl mlačne vode

  • 5 žlic sončničnega olja

  • 30 dag kuhane velikonočne šunke


Priprava


1. Najprej se lotimo nastavka: kvas razdrobimo in mu dodamo sladkor ter malo mlačne vode. Zmešamo in pustimo, da naraste.

2. Pripravimo testo: moko presejemo v večjo skledo in naredimo jamico. V jamico damo olje, tekočino, kvasni nastavek in sol. Zgnetemo čvrsto testo in pustimo pokrito v posodi počivati in vzhajati kakšno uro.

3. Šunko narežemo na 8 približno enakih kosov.

4. Vzhajano testo stresemo na delovno površino in ga razdelimo na 9 enakih kosov. V 8 kosov testa zavijemo šunko in jih oblikujemo v bombetke/buhteljčke. En buhteljček pustimo prazen in ta bo postal sredica cveta.

5. Drugih 8 kosov zložimo v cvet okoli njega in pustimo vzhajati 30 minut. Na buhteljčke s šunko položimo pisano pletenico (navodila malce nižje). Premažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo na 180 stopinjah 40 minut.

ni podpisa
ni podpisa


Kako naredimo pisano pletenico


Rdeča/roza

  • 200 g bele moke

  • 1,5 dl soka rdeče pese

  • 3 jedilne žlice sončničnega olja

  • 1 čajna žlička suhega kvasa

  • 1/2 čajne žličke sladkorja

  • sol


Zelena

  • 200 g bele moke

  • 1 čajna žlička suhega kvasa

  • 1/2 čajne žličke sladkorja

  • 3 jedilne žlice sončničnega olja

  • 1–2 dl vode

  • sol

  • jedilna zelena barva


Rumena

  • 200 g bele moke

  • 1 čajna žlička suhega kvasa

  • 3 jedilne žlice sončničnega olja

  • 1/2 čajne žličke sladkorja

  • 1–2 dl vode

  • sol

  • kurkuma v prahu


Priprava


1. Rdeča/roza: Moko presejemo in vanjo vmešamo suhi kvas, sladkor, sol, sončnično olje in sok rdeče pese. Testo dobro pregnetemo in oblikujemo v hlebček. Pustimo počivati 30 minut.

2. Zelena: Moko presejemo in vanjo vmešamo suhi kvas, sladkor, sol, sončnično olje, jedilno zeleno barvo in vodo. Testo dobro pregnetemo in oblikujemo v hlebček. Pustimo počivati 30 minut.

3. Rumena: Moko presejemo in vanjo vmešamo suhi kvas, sladkor, sol, sončnično olje, kurkumo in vodo. Testo dobro pregnetemo in oblikujemo v hlebček. Pustimo počivati 30 minut.

4. Vse tri hlebčke oblikujemo v dolge svaljke in jih prepletemo. Pletenico stisnemo v svitek in položimo na cvet mini šunk v testu.
Priporočamo še: Naravna barvila: Kako naredimo pirhe v negativu (VIDEO)

Priprava Neli Selan in Lea Sterle/Kult316

Fotografije Sonja Ravbar
Datum Objave: 14.4.2022 ob 14:04

Več iz te teme:

šunka v testupletenica

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja