Velikonočna »torta«

Malo ročnih spretnosti, ampak lep način, da porabimo še zadnje praznične ostanke.

Priprava: 25 minut.

Sestavine

  • 6 večjih rezin kruha
  • 200 g tankih rezin šunke
  • hrenov namaz
  • srednje velika korenina hrena
  • drobnjak
  • sol
  • 150 ml kisle smetane
  • 70 g skute
  • liptovska skuta
  • 150 g skute
  • 20 g masla
  • trdo kuhan rumenjak
  • drobnjak
  • sol in poper
  • 1/2 žličke mlete rdeče paprike
  • 1/2 žličke gorčice

In še

  • francoska solata, kisle kumarice, mlada čebula, majoneza za premaz ter hren in peteršilj za okras

Priprava

1. Pripravimo hrenov namaz: korenino ostrgamo in naribamo, drobnjak nasekljamo, dodamo smetano in skuto, ki smo ju pomešali, solimo, znova premešamo.

2. Lotimo se liptovske skute: maslo pustimo na sobni temperaturi, da se zmehča, dodamo drobnjak. Trdo kuhan rumenjak z vilicami pretlačimo, nato vse druge sestavine pomešamo med seboj in začinimo.

3. Sestavimo: kruh, narezan na rezine, debele za prst, izrežemo z modelčkom v kroge. Nato položimo na desko ali krožnik prvo rezino in jo namažemo s hrenovim namazom in prekrijemo s tankimi rezinami šunke. Sledi kruh, ki ima spodnjo stran namazano s hrenovim namazom. Prekrijemo. Namažemo francosko solato in spet prekrijemo s kruhom. Sledi hrenov namaz, rezine šunke in narezana mlada čebulica. Znova pokrijemo s kruhom in ga namažemo z liptovsko skuto, dodamo rezine šunke ter nekaj rezin kislih kumaric in nato znova prekrijemo s kruhom. Sledi francoska solata in vrhnja plast kruha.

4. Torto premažemo z majonezo in »oblečemo« v rezine velikonočne šunke, povrhu potresemo hren in dodamo nekaj vejic peteršilja.

Priporočamo še: Krompirjeva solata s šparglji in jajcem
Mirjam Grilc
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed