Odprta Kuhinja

Velikonočni kruh: puhasta pletenica z mandljevimi lističi

Velikonočni kruh: puhasta pletenica z mandljevimi lističi (Foto: Midva kuhava)
Odpri galerijo
A+   A-
Tale pletenica je sladka, a jo po tradiciji zlahka uživamo z velikonočnimi dobrotami živalskega izvora.

Praznik, kot je velika noč, si zasluži svoj kruh. Ne govoriva o rustikalnem hlebčku s skorjo, ki se jo je najbolje lotiti z motorko, temveč o izjemno puhastem in sočnem kruhu s hrustljavimi mandljevimi lističi povrhu.

Velikonočni kruh

Testo

  • 540 g bele pšenične moke
  • 40 g kisle smetane
  • 270 ml mleka
  • 80 g sladkorja
  • 3/4 žličke soli
  • 2 vrečki vaniljevega sladkorja
  • 100 g masla sobne temperature
  • vrečka suhega kvasa
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak

Drugo

  • 1 jajce
  • 2 žlici mleka
  • mandljevi lističi

Priprava

  1. Testo: vse sestavine razen masla vržemo v posodo in zmešamo. Močno priporočava uporabo kuhinjskega robota. Gnetemo 2 minuti, nato postopoma dodajamo kocke zmehčanega masla. Skupaj naj se gnete vsaj 10 minut, da bo testo postalo voljno, svetleče in ne preveč lepljivo.
  2. Posodo pokrijemo z vlažno krpo in postavimo na toplo. Testo naj vzhaja do dvojne prostornine, približno uro.
  3. Oblikovanje: testo zvrnemo na pult, oblikujemo v grobo štruco in razkosamo na tretjine. Vsak kos na rahlo pomokani površini z dlanmi razvaljamo v kačo. Iz treh kač spletemo klasično kito, na obeh straneh pa konce stisnemo skupaj.
  4. Prepleteno testo prestavimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pekač nepredušno pokrijemo s prozorno folijo za živila. Testo pustimo pri miru pol ure, da se napihne.
  5. Peka: v posodici razžvrkljamo jajce in 2 žlici mleka. Z mešanico premažemo vso vidno površino testa, po njem pa izdatno posujemo še mand­ljeve lističe.
  6. Velikonočni kruh pečemo 20–30 minut, da se zlato rjavo zapeče.

image_alt
Pinca, ki je vsak dan boljša (VIDEO)

Datum Objave: 17.4.2025 ob 06:04

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: