Velikonočni kruh: puhasta pletenica z mandljevimi lističi

Odpri galerijo
A+ A-
Tale pletenica je sladka, a jo po tradiciji zlahka uživamo z velikonočnimi dobrotami živalskega izvora.
Praznik, kot je velika noč, si zasluži svoj kruh. Ne govoriva o rustikalnem hlebčku s skorjo, ki se jo je najbolje lotiti z motorko, temveč o izjemno puhastem in sočnem kruhu s hrustljavimi mandljevimi lističi povrhu.
Velikonočni kruh
Testo
- 540 g bele pšenične moke
- 40 g kisle smetane
- 270 ml mleka
- 80 g sladkorja
- 3/4 žličke soli
- 2 vrečki vaniljevega sladkorja
- 100 g masla sobne temperature
- vrečka suhega kvasa
- 1 jajce
- 1 rumenjak
Drugo
- 1 jajce
- 2 žlici mleka
- mandljevi lističi
Priprava
- Testo: vse sestavine razen masla vržemo v posodo in zmešamo. Močno priporočava uporabo kuhinjskega robota. Gnetemo 2 minuti, nato postopoma dodajamo kocke zmehčanega masla. Skupaj naj se gnete vsaj 10 minut, da bo testo postalo voljno, svetleče in ne preveč lepljivo.
- Posodo pokrijemo z vlažno krpo in postavimo na toplo. Testo naj vzhaja do dvojne prostornine, približno uro.
- Oblikovanje: testo zvrnemo na pult, oblikujemo v grobo štruco in razkosamo na tretjine. Vsak kos na rahlo pomokani površini z dlanmi razvaljamo v kačo. Iz treh kač spletemo klasično kito, na obeh straneh pa konce stisnemo skupaj.
- Prepleteno testo prestavimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pekač nepredušno pokrijemo s prozorno folijo za živila. Testo pustimo pri miru pol ure, da se napihne.
- Peka: v posodici razžvrkljamo jajce in 2 žlici mleka. Z mešanico premažemo vso vidno površino testa, po njem pa izdatno posujemo še mandljeve lističe.
- Velikonočni kruh pečemo 20–30 minut, da se zlato rjavo zapeče.
Datum Objave: 17.4.2025 ob 06:04