Velikonočni venec s šunko in hrenom, ki ga hitro zmanjka
Odpri galerijo
A+ A-
Velikonočne sestavine so izvrstne za povsem nove jedi. Malo šunke in malo hrena, pa lahko na mizo skotalimo velikonočni venec.
Gre za puhast kruh, napolnjen z velikonočnimi dobrotami, za katerega ne veš, kje se začne in kje konča. Nič ne de, po začetnem rezu bo z njim kmalu konec, zato pravočasno poskrbite za svoj kos.
Imenitna reciklaža skoraj vsega presežnega, kar se rado znajde na praznični mizi. Recimo rešitev za pogostitev gostov, ki so se napovedali na velikonočni ponedeljek.
Sestavine
Testo
- 500 g moke tip 500
- 7 g suhega kvasa
- 15 g soli
- 4 žlice olja
- 45 g sladkorja
- 320 ml mlačnega mleka
- 50 g masla sobne temperature
Nadev
- 2–3 žlice hrena s smetano
- 200 g tankih rezin šunke
- 30 g naribanega parmezana
Priprava
- Vse sestavine za testo razen masla stresemo v posodo in jih zmešamo v homogeno, precej lepljivo zmes.
- Dodamo maslo sobne temperature, nato gnetemo 7 minut, da se maslo vmeša, testo pa je gladko. Oblikujemo ga v gladko kepo, tako da robove spodvihamo navznoter, s tem pa napenjamo površino.
- Testo pustimo v posodi in ga pokrijemo z vlažno krpo.
- Vzhaja naj toliko časa, da se po prostornini podvoji, približno uro.
- Oblikovanje in peka: testo stresemo na pomokano površino in ga razvaljamo v pravokotnik debeline 0,5 cm.
- Premažemo ga s hrenom s smetano, po njem razporedimo rezine šunke in potresemo parmezan.
- Testo zvijemo v rulado, ki jo po dolgem z dobrim nožem narežemo na približno enako široke tretjine. Pazimo, da ne zarežemo povsem od vrha – trije kraki se morajo pri vrhu držati skupaj.
- Dobljene krake od zgoraj navzdol spletemo v kito, ki jo zvijemo v krog, oba konca pa malce prepletemo in stisnemo skupaj.
- Venec prenesemo na pekač, prekrit s peki papirjem.
- Pokrijemo ga in pustimo vzhajati 30 minut, vmes pa segrejemo pečico na 180 stopinj.
- Venec premažemo z mešanico razžvrkljanega jajca in žlice mleka, nato ga pečemo 20–30 minut.
- Po peki ga prestavimo na rešetko, kjer naj se ohladi.
Priporočamo še: Naš letošnji favorit: naravni cvetlični pirhi
Datum Objave: 26.3.2024 ob 06:03