VIDEO: Kako naredimo čudovito pisane krofe iz pečice

Ljubki pisani krofi, da bo pust še bolj norčav.

Tokrat smo se jih lotili z dodatnim parom rok. Obiskali smo slaščičarko in blogerko Tamaro Zupan, ki ustvarja na blogu YammyTammy, na katerem deli slastne mojstrovine, ki prihajajo iz njene pečice. Od glamuroznih tort do prikupnih cakepopsov, Tamara do potankosti obvlada prav vse slaščičarske veščine, zato smo se ji odločili naložiti pustni izziv – krofe.

Seveda smo bili malce zahtevni. Zaželeli smo si takšnih iz pečice, ameriških z luknjo. Preprostih za pripravo, a odličnega okusa. Z bogato dekoracijo, seveda.

Ha, Tamara je izziv opravila z odliko, takšnih in drugačnih želja je namreč že dobro vajena, saj unikatne slaščice peče tudi za najbolj zahtevne neveste in rojstnodnevne slavljence, pa tudi izbirčne otroke. Krofki so bili odlični, seveda pa domov nismo odšli brez recepta.

Za norčavi pustni torek jih lahko pripravite v čokoladni in vaniljevi različici, v spodnjem videu pa prilagamo tudi tri predloge za slastne dekoracije.

Sestavine

Za obročke
– 2 jajci
– 100 gramov rjavega sladkorja
– 125 gramov kefirja ali kisle smetane
– 110 mililitrov rastlinskega olja
– 1 vaniljev strok
– 2 žlički vaniljevega sladkorja
– 150 gramov pirine moke
– 1/2 žličke sode bikarbone
– 1 žlička pecilnega praška
Za glazuro
– čokoladna kuvertura
– jedilne barve različnih barv
– rastlinsko olje

Za čokoladno različico puhastih obročkov v zgornjem receptu namesto vaniljevega sladkorja in stroka uporabimo 20 gramov grenkega kakava v prahu.

Priprava

1. Jajca, vsebino vaniljevega stroka in sladkor penasto umešamo. Dodamo kislo smetano oziroma kefir ter olje in premešamo.

2. V drugi posodi zmešamo moko, sodo bikarbono, pecilni prašek in vaniljev sladkor. Vse skupaj dobro premešamo in primešamo v mokro zmes.

3. Premešamo in nadevamo v dresirno vrečko ter maso iztisnemo v namaščene pekače za ameriške krofke.

4. Položimo v pečico in pečemo 12 minut na 175 stopinjah na ventilacijskem programu.

5. Počakamo, da se obročki ohladijo, nato pa pripravimo glazuro.

6. Čokoladno kuverturo počasi raztopimo nad vodno paro in vanjo vlijemo poljubne jedilne barve. Če se nam zdi čokolada preveč gosta, ji po potrebi dodamo nekaj kapljic rastlinskega olja.

7. Ohlajene krofke namočimo v glazuro. Tik preden se ta trdi, jih okrasimo s poljubnimi okraski. Za takšne z marmornatim izgledom, v posodo vlijemo tri različne glazure in jih ne premešamo. Nato krof preprosto pomočimo vanje in učinek bo čudovit!

Nasvet: Za dekoracijo lahko uporabite čokoladne ali pisane mrvice ter jedilne bisere in bleščice, za še bolj unikaten učinek, pa lahko iz fondanta izdelate oči, ušeska ali celo rog, kot smo ga v videu naredili mi.
Opomba: Ni vsaka jedilna barva primerna za obarvanje čokolade! Barvila so ponavadi narejena na vodni osnovi, ta pa je sovražnik čokolade, zato bodo nastale grudice, z drugimi besedami, čokolada bo dobila sesirjeno obliko. Preberite etikete, sicer pa je najbolje, da se pred nakupom posvetujete s prodajalcem. Primerna barvila so na voljo v trgovinah, založenih s slaščičarsko opremo. Za izrazite barvne odtenke morajo biti barvila dovolj pigmentirana. Tudi o tem se posvetujte s trgovcem.

Fotografija: Sonja Ravbar Photography

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed