Odprta Kuhinja

VIDEO: Velikonočni kruh, ki bo osvojil vaše srce

Čudovit velikonočni kruh (Foto: Sonja Ravbar)
Odpri galerijo
A+   A-
Na velikonočni mizi ima ob potici enako pomembno mesto tudi mehak, dišeč, lep kruh. Je to samo stvar naših babic ali bi ga znala speči tudi mlada, moderna kuharica – kakršna je na primer naša odlična Tamara Ružić?


Tamara je izziv vzela zelo resno in že nekaj dni prej študirala postopke. V glavo si je namreč zapičila, da mora pri tem kruhu poiskati srednjo pot med okusnostjo in mehkostjo ter lepo obliko. Po domače povedano: lepše bi se oblikoval tak kruh, pri katerem je testo zelo trdo in zbito in se ne razleze, okusnejši pa bi bil seveda ravno nasproten. Kar nekaj vaje je bilo potrebne tudi pri okraskih, ptičkih, pa naj bodo videti še tako preprosti. Za začetek so nagajale oči: če je uporabila celo rozino, so imeli nenormalno velike in izbuljene, zato je začela rozine rezljati na čisto drobne koščke. Pa tudi pri teh se je izkazalo, da uspeh ni sam po sebi zagotovljen: pri peki se rado zgodi, da rozine izstreli iz testa. Kako se je Tamara lotila te težave, si poglejte v videu na naši spletni strani.
Kako je torej s testom? Tamara je za osnovo vzela kar testo, ki ga sicer uporablja za rogljičke in ga najdete tudi na njeni spletni strani Gourmantica.si. Tu se je pokazalo, da je bila vnaprejšnja vaja koristna: za tako oblikovan kruh testo ne sme preveč vzhajati, sicer drobne malenkosti, tisto, kar ga dela lepega in posebnega, izgubijo obliko in se zlijejo v mehko valovitost, ki pa ni nič kaj razločna.

Preberite še:  Test: Kako se za barvanje pirhov obnesejo naravna barvila

Tamara je naštudirala, da je za tako količino moke, kot jo predlaga v receptu, potrebno natanko 17 g kvasa, opozarja pa tudi, da je treba kruhek oblikovati in ga takoj poriniti v pečico, s čimer se izognemo dodatnemu vzhajanju/razlezenosti.


Oblika kruhka, ki ga je spekla za nas, je njena lastna zamisel in je pravzaprav kombinacija primorskih bobolov na obodu ter sijajne dišeče, mehke bele sredice, na kateri udobno počivata tolsta ptička, obdana z nekaj rožicami. Človek si lahko kar predstavlja, kako na velikonočno jutro, ko se vsi zberejo k zajtrku, sežejo roke, male in velike, in vsak iz tega krasnega kruha odtrga svoj kos, najmlajši in najstarejši za mizo pa sta posebej počaščena in dobita ptička.
Detajli za velikonočni kruh (Foto: Sonja Ravbar)
Detajli za velikonočni kruh (Foto: Sonja Ravbar)

Kje nas čaka kakšna past, če se tudi sami lotimo peke? Tamara še enkrat opozori, da naj bomo pazljivi in ne pustimo, da bi kruh po oblikovanju preveč vzhajal. Sama ga v pečico postavi na najnižjo rešetko, nekje na polovici pokrije s peki papirjem, da zgornji del ni pretemen, po potrebi pa zmanjša tudi temperaturo, kajti bi bilo škoda, da bi bil tako lep kruhek, za katerega ste se res potrudili, na koncu zunaj zažgan, znotraj pa surov.
Kruh, ki se mu je Tamara tako posvetila, bo pri njih še enkrat na mizi: kot zaključek velikonočnega praznika. Ta se v njihovi družini začne na postni petek, ko vedno pripravijo nekaj ribjega, konča pa z zajtrkom v nedeljo. Ta kruh bo kralj mize.

Recept za kruh


Za moderno rabo (in tortni model premera 24 cm)

- 700 g bele pšenične moke (tip 500)
- 17 g svežega kvasa
- 3–3,2 dl toplega mleka
- 2 večji jajci
- 1,4 dl olja
- 2 žlički sladkorja
- 2 žlički soli
- jajce, žlica mleka za premaz
- maslo in moka za pekač
- rozine za ptičke/oči
 

Priprava

1. Premešamo 1 dl toplega mleka in žličko sladkorja in dodamo nadrobljen kvas. Pustimo 10–15 minut, da se naredi kvasec.

2. V večjo posodo presejemo moko, ob robu potresemo sol, na sredini pa naredimo jamico, v katero stresemo pripravljeni kvasec.

3. Dodamo preostali sladkor in mleko, razžvrkljani jajci in olje.

4. Zamesimo testo, ga oblikujemo v hlebček, položimo nazaj v posodo, pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in vrečko za živila ali folijo in pustimo vzhajati eno uro.

5. Pekač namastimo in potresemo z moko. Iz testa oblikujemo pogačo, kakor je prikazano v videu zgoraj: 9 ruladic v krog oziroma ob obodu pekača, polžek na sredini, kroglice testa med ruladicami, 2 do 4 rožice, 2 ptička.

6. Jajce razžvrkljamo z žlico mleka in s kuhinjskim čopičem premažemo pogačo.

7. V segreti pečici pečemo na spodnji rešetki na 180 stopinjah približno 40 minut. Ko se pogača že malo obarva, jo pokrijemo z dvojno plastjo peki papirja in po potrebi znižamo tudi temperaturo v pečici.

 

 

Poizkusite še: Presenečeni boste, kako se pravilno skuha jajca za barvanje pirhov


Fotografije in video: Sonja Ravbar

 

Datum Objave: 17.4.2019 ob 08:04

Več iz te teme:

kruhvideopogačavelika noč

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.