Vložene bučke v oljčnem olju po sicilijansko

Čudovit shranek z juga Italije, ki bo popestril prigrizke v vseh letnih časih.

Količine prilagajajte svojemu presežku bučk.

Sestavine

– mlade bučke
– bel vinski kis
– oljčno olje
– dober ščep morske soli ali po okusu
– čili
– šopek origana

Priprava

1. Bučke narežemo na tanka kolesca, ki naj bodo debeline 2 milimetra. Razporedimo jih na pekače, obložene s peki papirjem, in pustimo na soncu nekaj ur. Vmes jih enkrat obrnemo. Ko ovenejo in postanejo zgubana kot otroški prsti, ki so se predolgo namakali v morju, so nared.

2. Vodo in kis zavremo v razmerju 1:1 in posolimo. Dodamo še bučke in kuhamo 2 minuti. Nato jih odcedimo.

3. Pripravimo kozarce: dno pekača pokrijemo s papirjem za peko in nanj položimo kozarce tako, da bo njihova odprtina obrnjena navzdol. Pečico vključimo na 100 stopinj in za 15 minut vanjo postavimo kozarce.

4. Bučke predenemo v še tople kozarce in dodamo nasekljan čili ter vejice origana. Prelijemo z oljčnim oljem, toliko da so bučke povsem pokrite, 1 cm pod robom kozarca pa mora ostati prostor.

5. Kozarce tesno zapremo s čistimi pokrovčki, ki smo jih obrisali z alkoholom.

Namig: Namesto origana in čilija pa se lahko poigramo z drugimi zelišči in dodatki, recimo s česnom in peteršiljem, kot vidite na fotografiji.

Priporočamo še: Stročji fižol v slanici in Kolumna Jerneje Jošar: Za lepe in zdrave bučke

Fotografija: Thinkstock

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana