Odprta Kuhinja

Z barmanko Drago Kepeš o kozarcih, ki jih morate imeti v svoji vitrini

Odpri galerijo
A+   A-
Presenečeni boste, da jih ne potrebujete veliko.Novo kuhinjo ponavadi najprej opremimo z najljubšimi kosi posode in porcelana. Nekatere izmed njih podedujemo od prejšnjih generacij in z njimi moramo biti še posebej previdni, da jih ne razbijemo. Druge pa si izberemo po svojem okusu. V vsakem primeru mora biti naša zbirka v kuhinji popolna, da smo pripravljeni na prav vse priložnosti. Od nedeljskega kosila do zdravice za obletnice in praznike.

Najbolj pomembni pa so seveda kozarci. Ker ob različnih priložnostih pritiče nazdraviti z različnimi pijačami, moramo v svoji kredenci vedno hraniti kozarce za prav vse. Da boste lahko preverili, kateri vam manjkajo v zbirki, smo za nasvet povprašali barmanko Drago Kepeš, ki je preteklo leto prejela naziv najboljše barmanke na svetu.

Draga pravi, da se je v zadnjih letih obvezna zbirka v naših domovih precej zmanjšala. Oblika kozarcev je sicer prilagojena tempu pitja pijač ter posledično optimalnemu okušanju posamezne tekočine, a če ne sodite med vrhunske poznavalce pijač, bo v vašem domu zadostovalo pet različnih oblik kozarcev.

Vinski kozarec


Vsak dom potrebuje vsaj šest nevtralnih vinskih kozarcev, svetuje Draga. Ti morajo biti pecljati, visoki in balonasti, a malce ožji, da lahko v njih postrežemo tudi penino. Tako nam bo en komplet prišel prav ob treh priložnostih in bomo lahko v njem postregli rdeče in belo vino, pa tudi peneča vina.

ni podpisa
ni podpisa


Flavte


Čeprav peneča vina lahko točimo v nevtralne vinske kozarce, Draga priporoča, da doma hranite tudi komplet podolgovatih kozarcev ali flavt, ki preprečujejo, da bi se mehurčki razvodeneli. Takšni kozarci so primerni tudi za strežbo otroškega šampanjca, da otroke že zgodaj naučimo, kako pomembno je, da pijačo postrežemo v primernih kozarcih.

ni podpisa
ni podpisa

Kozarec na peclju


Ob mnogih priložnostih bodo prav prišli tudi pecljati okrogli kozarci s širokim ustjem. Značilna oblika, ki nam bo v spomin priklicala predvsem čase Velikega Gatsbyja, omogoča, da aromo pijače kar najbolje okusimo. V teh kozarcih lahko postrežemo šampanjec ali koktejl, primeren pa je celo za žgane pijače - od borovničk do gina.

ni podpisa
ni podpisa

Gin


Zadnja leta zelo popularna pijača seveda zahteva svoj kozarec. Tradicionalno pijačo v lokalih navadno srečamo v steklenih kozarcih s pecljem ali brez. Če boste izbrali prvega, mora imeti debel pecelj ter čašo okrogle oblike, ki je večja od tiste za rdeče vino. Sicer pa Draga prisega na visok kozarec brez peclja, ki ga uporabljamo tudi za sok ali ledeni čaj.

ni podpisa
ni podpisa
Pivo


Pivo natočite v vrč z ročajem, saj ta preprečuje, da bi se pijača segrevala, ko jo držite v rokah. Lahko pa uporabite tudi visok kozarec, ki je v zgornjem delu širši kot v spodnjem.

ni podpisa
ni podpisa


V omari morate vedno hraniti tudi navadne nizke in visoke kozarce s prostornino dveh decilitrov, da v njih lahko postrežete brezalkoholne pijače. Kot pravi naša sogovornica, pa s kozarci danes ni treba več toliko komplicirati kot nekdaj. Že s štirimi oziroma petimi različnimi oblikami, ki smo jih našteli, boste primerno opremljeni za vsako priložnost.
Preberite še: Ali znate naročiti martini?

Fotografije: Unsplash

Fotografija: Dejan Javornik
Datum Objave: 26.10.2018 ob 19:10

Več iz te teme:

kozarcikozarecDraga Kepeš

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.