Zapečene skutne palačinke
A+ A-
Kultna jed, v količinah za enkrat.
Priprava: 20 minut; čas peke: 20–25 minut.
Sestavine
Testo za palačinke
- 2 jajci
- 125 g moke
- ščep soli
- žlica sladkorja
- 2 dl mleka (sirotke, mineralne vode)
- olje za peko
Nadev
- 500 g skute
- 2 žlici sladkorja
- jajce
- lupina eko limone
Preliv
- 2 dl sladke ali kisle smetane
- jajce
Priprava
1. Iz naštetih sestavin zmešamo gladko testo za palačinke. Iz testa v ponvi na malo olja spečemo 8 tankih palačink in jih prelagamo na krožnik.
2. Posebej v posodi zmešamo skuto, jajce, sladkor in limonino lupinico.
3. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
4. Vsako palačinko nadevamo z žlico ali dvema nadeva, nasprotna robova zavihamo (da bo nadev tudi med peko ostal v njej) in palačinko zvijemo. Zvito položimo v pekač. Palačinke zlagamo drugo ob drugi.
5. Pripravimo še preliv, in sicer smetano zmešamo z jajcem in bogato prelijemo palačinke.
6. Model postavimo v segreto pečico in pečemo 20–25 minut, da zgornja plast rahlo porjavi.
7. Ponudimo še tople, posladkane s sladkorjem v prahu, po gosti fižolovi juhi.
Opomba: Izbrati sladko ali kislo smetano za preliv je stvar okusa. S kislo smetano so palačinke malce bolj lahkotne in sveže, s sladko pa dobijo bogatejši in bolj žameten okus.
Nasvet in namig: Če imate čas, testo za palačinke pustite počivati pol ure v hladilniku. Prav nič narobe pa ni, če ga naredite prejšnji večer in ga do porabe naslednji dan shranite v hladilniku. (Hm, še hitreje gre, če palačinke spečete dan prej in jih skrijete pred otroki do priprave kosila.)
Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 6.4.2020 ob 07:04