Zapečeni makaroni z rdečo peso in šunko
Odpri galerijo
A+ A-
Neke vrste mac & cheese z rdečo peso; zelo okusna jed.
Priprava: 10 minut; čas peke: 25–30 minut.
Sestavine
- 300 g testenin
- čebula
- 2 žlici masla
- 2 žlici moke
- 6 dl mleka
- 200 g šunke
- 150 g sira, ki se dobro topi
- drobnjak
- sol, poper
- 0,5 kg kuhane rdeče pese (približno 4 surove)
Priprava
1. Pečico vklopimo na 180 stopinj. Vodo v loncu zavremo.
2. Krop solimo in vanj stresemo testenine.
3. Medtem čebulo drobno sesekljamo. Sir naribamo, šunko narežemo na drobne koščke, drobnjak sesekljamo. Rdečo peso narežemo na krhlje ali večje kose.
4. V ponvi segrejemo maslo in na njem pražimo čebulo 2 minuti, da se malo zmehča.
5. Potresemo z moko, počasi prilivamo mleko, smetano in med mešanjem zavremo. Kuhamo še 3 minute, nato odstavimo in vmešamo polovico naribanega sira, šunko, drobnjak. Solimo in popramo po okusu.
6. Kuhane testenine odcedimo in stresemo v model. Na testenine in med njih porazdelimo rdečo peso, nato vse prelijemo s sirovo omako in potresemo s preostankom naribanega sira. Model porinemo v segreto pečico za 20 minut, da se sir stopi in zapeče.
7. Postrežemo takoj z zeleno solato s česnom.
Različica: Šunko nadomestite s kuhano klobaso.
Namig: Rdeča pesa je simpatična zelenjava, ki si jo lahko vnaprej skuhate v večjih količinah in potem porabljate čez teden, saj za večino jedi potrebujete kuhano. Za pozabljivce je v bolje založenih trgovinah na voljo že kuhana; navadno v hladilnih vitrinah v zavitkih po štiri.
Poizkusite še: Zelenjavni boršč
Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 20.2.2018 ob 09:02