Odprta Kuhinja

Zelena rižota, za katero recept si morate zapisati za uho

Zelena rižota.
Odpri galerijo
A+   A-
Ni boljšega od poletnih rižot, sploh če vanje vključimo slastno zelenjavo, ki je zrasla na domačem vrtu ali smo jo kupili na tržnici.

"Mislim, da se zaradi slabih izkušenj iz preteklosti marsikdo še danes ustraši besede vegansko, sploh če ob tem pomisli na kakšnega vegana v svoji bližini, ki je rad vsiljeval svoje mnenje o prehrani. Beseda rastlinsko je trenutno bolj priljubljena, bolj nevtralna in tudi marketinško sprejemljivejša," pravi Nina Bavdek, avtorica nove kuharske knjige Rastlinska kuhinja za vsak dan.

Sestavine

  • 200 g rjavega riža
  • 1 por
  • 1 brokoli
  • skodelica graha
  • skodelica zamrznjene špinače (ali 2 pesti sveže)
  • 4 žlice kvasnih kosmičev
  • 250 ml ovsene smetane za kuhanje
  • svež peteršilj
  • sol, poper

Priprava

  1. Rjavi riž namočimo čez noč. Pred uporabo ga dobro splaknemo, speremo z vodo in kuhamo v slani vodi približno 15–20 minut.
  2. Očistimo in narežemo zelenjavo.
  3. Por prepražimo na vodi in dodamo vso preostalo zelenjavo.
  4. Dodamo riž, zalijemo s 5 dl vode in med kuhanjem redno mešamo.
  5. Po potrebi dodajamo vodo ali domačo jušno osnovo.
  6. Na koncu primešamo nasekljan peteršilj, kvasne kosmiče, ovseno smetano za kuhanje ter po okusu še sol in poper.
  7. Namig: Navdušila bo tudi najmlajše, je prepričana Nina Bavdek, ki še omeni: »Čas kuhanja je odvisen od vrste riža, ki ga pripravljamo, in od tega, koliko časa riž prej namakamo.«
Datum Objave: 14.7.2024 ob 08:07

Več iz te teme:

rižotahitro in preprostozelenjava

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.