Zeleni fritati
Odpri galerijo
A+ A-
Preprosto, prikupno in zelo šik.
Priprava: 5 minut; skupni čas peke: 10 minut.
Sestavine
- debelo jajce, 50 g moke, sol, muškatni orešček
- dve pesti mladih listov kopriv, špinače, blitve, listov redkvic itd.
- 1,25 dl mleka, maslo
Priprava
1. V posodi gladko zmešamo jajce, mleko, moko, sol in muškatni orešček v testo za palačinke in ga pustimo kratko počivati na delovnem pultu.
2. Liste kopriv ali drugega zelenja očistimo, oplaknemo. V lonec nalijemo vodo, jo zavremo. Pripravimo si posodico z ledom ali zelo mrzlo vodo.
3. V krop stresemo koprivne liste, počakamo, da spet zavre, nato blanširamo pol minute, odcedimo in ohladimo na ledu. Ohlajeno zelenje drobno narežemo, pravzaprav sesekljamo. Vmešamo v testo za palačinke.
4. V ponvi za palačinke segrejemo košček masla. Spečemo malo debelejšo palačinko in jo še toplo zvijemo v ruladico. Spečemo še dve palačinki oziroma še toliko, da porabimo vse testo.
5. Malo ohlajene ruladice prečno narežemo na rezine, da so pripravljene za jušni vložek v katerokoli bistro juho, s katero Slovenci navadno začnemo vsak praznični obed.
Različica: Se razume, namesto kopriv, ki jih je zdaj že težko dobiti, uporabite špinačo (lahko tudi zamrznjeno), liste blitve, odlični so fritati iz listov redkvic, iz malo dlje blanširanih listov ohrovta. Ne bi zelenih? Potem uporabite nariban korenček. Kaj pa povsem običajna zelišča (peteršilj, zelena)?
Namig: Kadar sem v stiski s časom, vsaj testo pripravim vnaprej in me počaka v hladilniku. Včasih pa fritate naredim vnaprej, narežem na krajše trakce in posušim v pečici. Previdno pri 100 stopinjah ali raje pri nižji temperaturi, da ohranim lepšo zeleno barvo, zato jih sušim dlje. Takšne, posušene, potem ravno tako ponudim kot jušni vložek na kak praznični dan.
Priporočamo: Enostavne orehove potičke s cimetom
Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 13.12.2018 ob 07:12