Odprta Kuhinja

Viralen trik: tako v sedmih sekundah olupimo celo glavo česna (VIDEO)

Viralen trik: tako v sedmih sekundah olupimo celo glavo česna (Foto: allFOOD/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Tudi mi obožujemo bogat okus in aromo česna, a priznajmo – njegovo lupljenje nam pogosto pokvari veselje do kuhanja. Zdi se nam kot mala kulinarična kazen, še posebej, ko se nam mudi ali imamo opravka z večjo količino. A dobra novica je, da smo na tiktoku odkrili preprost in genialen trik, ki navdušuje domače kuharje po vsem svetu, in vse, kar potrebujemo, sta le česnova glava in jedilni nož.

Kako trik deluje?

Postopek je presenetljivo preprost: vzamemo celo glavo česna in izberemo strok, ki ga želimo olupiti. V neolupljen strok nežno zapičimo konico noža, ga nekoliko zavrtimo – in strok skoraj sam skoči iz svoje lupine. Brez drobljenja, brez lepljivih prstov, brez trdovratnega vonja. Z malo vaje bomo v manj kot desetih sekundah olupili celo glavo česna.

In ja, tudi mi nismo verjeli, dokler nismo sami preskusili. A zdaj ne luščimo več drugače!

Za prikaz vsebine in boljšo uporabniško izkušnjo prosimo, da omogočite piškotke.

Kaj pa, če noža ne želimo uporabljati?

Tukaj je še nekaj preverjenih trikov, ki smo jih že uporabili, ko smo imeli opravka z večjo količino česna ali pa smo želeli vključiti najmlajše brez strahu pred ostrimi rezili.

1. Stresanje v posodi

Celo glavo česna razbijemo, stroke stresemo v kovinsko ali stekleno posodo s pokrovom in jo močno stresamo 15 do 30 sekund. Lupina se loči skoraj sama od sebe.

2. Namočimo v toplo vodo

Stroke za nekaj minut namakamo v topli vodi, kar zmehča lupino in omogoči lažje lupljenje.

3. Mikrovalovna pečica

Česen postavimo v mikrovalovno pečico za 10 do 15 sekund. Toplota povzroči, da se lupina napihne in lažje odstopi.

4. Zmečkajmo in oluščimo

Tole je zagotovo najbolj klasična metoda: s ploščato stranjo noža strok rahlo zmečkamo, da lupina poči, nato pa jo enostavno odstranimo.

image_alt
Tako se v le nekaj sekundah znebimo vonja po česnu (VIDEO)

Zakaj česen sploh uporabljamo?

Poleg neprekosljive arome je česen tudi naravni antibiotik. Vsebuje alicin, ki ima močne protibakterijske in protivirusne lastnosti. Pomaga krepiti naš imunski sistem, zmanjšuje krvni tlak, znižuje slab holesterol in deluje kot antioksidant.

Poleg tega deluje protivnetno, podpira prebavo, lajša prehlad in pomaga celo pri razstrupljanju jeter. Ni čudno, da so ga v starem Egiptu dajali sužnjem za večjo vzdržljivost!

Pomlad + česen = sveža kombinacija

Velika noč in pomlad sta idealen čas za sveže česnove ideje. Tukaj je nekaj naših najljubših.

  •  Pomladna skuta s česnovim oljem

Skuto zmešamo z oljčnim oljem, drobno sesekljanim česnom in svežimi zelišči (drobnjak, meta, peteršilj). Postrežemo jo s kruhom ali kot prilogo k velikonočni šunki.

  • Pečena jagnjetina z medom in česnom

Meso mariniramo v medu, limonovem soku, česnu in rožmarinu. Poskusite, po peki je okus božanski!

  • Velikonočni pirhi s česnovim maslom

Trdo kuhana jajca prerežemo na polovico in jih postrežemo z zeliščno-česnovim maslom.

  • Pečen mlad krompir s česnom in lupinico limone

Tale hitro pripravljen, a nadvse aromatičen krompir je odlična priloga za pomladne piknike.

Priporočamo še: Česnov konfit – preprosta čarovnija, za katero niste vedeli, da bi morala biti stalnica v vaši kuhinji (VIDEO)

Datum Objave: 8.4.2025 ob 06:04

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: