Zelenina juha

Poceni in zelo preprosta juha.

Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 15–20 minut.

Sestavine

– večji gomolj zelene
– manjši korenček
– čebula
– žlica masla
– 1 dl mleka
– malo rožmarina
– vejica timijana
– sol, poper
– približno liter vode ali jušne osnove

Priprava

1. Zeleno, korenček in čebulo očistimo, grobo narežemo in stresemo v lonec.

2. Dodamo košček masla, pristavimo in kratko popražimo, da bo imela juhica krepkejši okus.

3. Kmalu zalijemo z vodo ali jušno osnovo, solimo, popramo in pokrito kuhamo 10–15 minut, da se zelenjava zmehča.

4. Zatem zelenjavo pretlačimo s paličnim mešalnikom, začinimo z rožmarinom in timijanom, prilijemo mleko in kuhamo še 5 minut.

5. Po juhi postrežemo sojine polpete iz trgovinskega zamrzovalnika in solato iz mladih listov solatnic, mlade špinače, blitve, rdeče pese, mladega česna itd. – znana solatna mešanica.

Nasvet: Takšna juha je prava izbira, ko je treba počistiti po hladilniku. Navadno nam ostajajo ravno zelena, koleraba, korenčki in podoben korenast drobiž, ki ga lahko zdaj spretno porabimo.
Naredimo vnaprej: Seveda. Brez težav.
Poizkusite še: Koromač iz pečice

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana