Zeljne krpice Urške Fartelj

Domače rezančno testo in sladko zelje.

»Jed, ki se je zelo dobro spominjam iz otroštva. Vsi smo imeli radi krpice. Sladko zelje in nežne krpice. Mmm … Še zdaj vidim babico, kako reže krpice in jih odlaga na pomokan prt,« se spominja avtorica recepta, priljubljena blogerka Urška Fartelj, 220 stopinj poševno. Z nami je že kuhala: oblizovali ste si prste ob njeni Martinovi pojedini, pustnih dobrotah in silvestrskih prigrizkih, tokrat pa kuhamo s svežim zeljem, ki že raste na naših njivah.

Sestavine

Testo za krpice
– 300 g ostre moke
– 3 jajca
– moka za pomokanje pulta in testa

Sladko zelje
– približno pol glave belega zelja, manjša čebula, peteršilj
– 50 g slanine
– dobra žlica rjavega sladkorja, pol žličke kumine, žlička mlete rdeče paprike
– 0,5 dl rose ali rdečega vina
– 2 žlici BBQ (ali paradižnikove) omake, sol, sveže zmlet poper
– žlica svinjske masti (lahko jo zamenjamo z rastlinskim oljem)

Priprava

1. Moko presejemo na pult, naredimo jamico in vanjo vlijemo razžvrkljana jajca. Umesimo testo, ga zavijemo v plastično folijo in ga v hladilniku pustimo počivati kakšne pol ure.

2. Testo na tanko razvaljamo, dobro pomokamo in pustimo kakšnih 10 minut počivati oz. se sušiti.

3. Testo razrežemo na centimeter velike krpice. Dobro jih pomokamo, da se nam ne sprimejo, in jih pustimo na pultu, dokler ni zelje skoraj gotovo. Krpice so sveže in zato ne bodo potrebovale več kot dve do tri minute kuhanja.

4. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in slanino. Ko sta prepraženi, dodamo sladkor in takoj zelje, ki smo ga prav tako narezali na centimeter velike krpice. Dodamo še začimbe in približno dve žlici vode. Dobro premešamo in dušimo, dokler se zelje ne zmehča. Vmes prilijemo še vino.

5. Krpice kuhamo v vreli slani vodi približno 3 minute, jih precedimo in vmešamo v sladko zelje. Postrežemo še toplo.

Priporočamo še: Odlična figova krostata

Stiliranje hrane: Žana Kapetanović
Fotografija: Mateja Jordovič Potočnik

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed