Odprta Kuhinja

Zimska pomarančno-čokoladna torta

A+   A-
Perfektna kombinacija, ki jo morate poskusiti!Čudovita zima. Čas pomaranč, mandarin. Čas, ko čokolada še bolj tekne. Čas, ko zadiši po cimetu. Čas za družino, peko medenjakov, adventne sejme, božične pesmi … Čas za tole slastno tortico, v kateri se prepletajo okusi pomaranče, čokolade, viskija in cimeta.

Sestavine


Biskvit
- 5 jajc, 50 ml vroče vode
- po 150 g sladkorja in bele moke
- 3 žlice kakava, žlička cimeta

Dodatno, biskvit
- 2 dl vroče vode, sok pol pomaranče
- po žlica viskija, sladkorja in cimeta

Pomarančni žele
- nastrgana lupinica 1 pomaranče
- 3 dl sveže iztisnjenega pomarančnega soka
- žlica sladkorja, 3 lističi želatine

Pomarančna krema
- 250 g sira maskarpone
- 300 g grškega jogurta
- pol žličke cimeta, 6 listov želatine
- 1 dl pomarančnega želeja (ostanek)
- 4 žlice sladkorja (ali po okusu)

Čokoladna sredica – ganaš
- 200 g temne čokolade
- 250 g sladke smetane
- žlica viskija, 30 g masla

Čokoladna krema
- približno 1/3 ganaša (oboje ostanek)
- približno 1/3 pomarančne kreme
- 250 g sira maskarpone

Priprava


1. Biskvit: ločimo rumenjake in beljake. Beljake stepemo s polovico sladkorja v sneg, rumenjake pa z drugo polovico sladkorja in vročo vodo v penasto zmes. Nato rumenjake vlijemo v beljakov sneg in na rahlo premešamo. V zmes presejemo še suhe sestavine in še enkrat premešamo. Testo vlijemo v tortni model (premera cca. 18 cm) in pečemo približno 35 minut pri 180 stopinjah.

2. Pomarančni žele: želatino namočimo v hladni vodi. V kozico damo pomarančno lupinico, sok in sladkor ter segrevamo na šibkem ognju. Ko se sladkor raztopi, odstavimo z ognja in dodamo ožete lističe želatine. Mešamo, da se stopijo. Sok vlijemo v model (manjši od tortnega modela, npr. premera 13 cm) približno centimeter visoko in ga damo v skrinjo. Preostali sok (pribl. 1 dl) bomo uporabili za pomarančno kremo.

3. Pomarančna krema: želatino namočimo v hladni vodi. V posodi stepemo vse sestavine: maskarpone, grški jogurt, cimet, sladkor in preostalo mešanico za pomarančni žele. Ožamemo želatino in jo damo v drugo posodo. Odvzamemo žlico kreme, jo zmešamo z želatino in segrejemo, da se želatina stopi (ne sme zavreti). Nato zmes z želatino vmešamo v kremo.

4. Ganaš: smetano segrejemo do vretja in jo prelijemo čez koščke čokolade. Premešamo, da dobimo enotno zmes, dodamo še maslo in viski in mešamo, dokler se maslo ne stopi. Del ganaša vlijemo v manjši tortni model (13 cm) in ga damo v skrinjo. Preostanek bomo uporabili za čokoladno kremo.

5. Čokoladna krema: zmešamo maskarpone in preostali čokoladni ganaš. Kremi nato dodamo še toliko pomarančne kreme, da bosta količini obeh približno enaki.

6. Sestavljanje: biskvit razrežemo na 3 enake dele. Na podstavek položimo prvi biskvit in ga namočimo. Sledi polovica čokoladne kreme, nato zamrz­njena čokoladna sredica in čez njo še druga polovica čokoladne kreme. Sledi drugi biskvit, ki ga namočimo, nato prva polovica pomarančne kreme, zamrznjen pomarančni žele in še druga polovica pomarančne kreme. Po vrhu pa še zadnji biskvit, ki ga namočimo. Torto sestavljamo v tortnem modelu in jo v njem pustimo čez noč. Zjutraj jo okrasimo – po želji premažemo s švicarsko masleno kremo ter dekoriramo s smrečjem, kandiranimi pomarančami in medenjaki.

7. Namig: Zimska pomarančno-čokoladna torta ima sicer veliko komponent, a druga drugo dopolnjujejo, tako da na koncu sestavimo zadnjo, čokoladno kremo skoraj samo iz že prej pripravljenih krem.
OPOMBA: Za premaz je uporabljena švicarska maslena krema.

Recept: Manca Rudolf
Fotografija: Jože Suhadolnik

Poskusite še: Piškoti za božično čajanko

Datum Objave: 24.6.2019 ob 16:06

Več iz te teme:

čokoladatortapomarančabožičRudolfpraznična torta

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja